Регистрация по ДДС

Изготвяме всички необходими документи и следим производството в НАП.
Работим онлайн с клиенти от цялата страна. Спести си времето, парите и бюрокрацията.

Цена: 99 лв. (не се дължат държавни или други такси)

Поръчай ДДС регистрация

Научи за процедурата

Работим онлайн с клиенти от цяла България.

Цената за фирма с чуждестранен собственик / управител е 199 лв. Поръчай >

Как става регистрацията по ДДС?

Процедурата в НАП трае общо до 3 седмици. Стъпките:

1. За да започнем е нужно да направиш поръчка на сайта ни. Веднага след това се свързваме с теб и започваме работа. 

2. Получаваш пълномощно от нас, което трябва лично да предоставиш в НАП (ще ти дадем подробни указания). Това е нужно, за да движим документите и производството в НАП.

3. Предвижваме документите и регистрацията по Закона за ДДС приключва успешно.

Започни регистрация по ДДС

Въпроси?

Тук съм да помагам.

Никола Пенчев

Никола Пенчев 

0888 047 188

pitai @ advokatami.bg

Клиентите за нас

Регистрация по ЗДДС Регистрация по ЗДДС
5.00 5 14
лв. лв.99
Процедурата трае общо до 3 седмици. Стъпките: 1. Поръчваш през сайта ни Регистрация по ДДС и ние се заемаме веднага (или в удобен за теб момент).  2. Веднага изготвяме всички необходими документи. 3. Документите се подават в НАП. Следим производството. 4. До 7 дни получаваме указания от НАП какви допълнителни документи се искат. Всеки път е различно според фирмата и дейността. 5. Изготвяме и останалите документи. 7. До още 7 дни регистрацията по Закона за ДДС приключва успешно. 8. Получаваш полезна информация и подкрепа от нас - може да ползваш и нашите счетоводни или правни услуги. 9. Ние сме тук, за да бъдем полезни.

Регистрация по ЗДДС

14 ревюта (5.00/5 звезди)
 • Силва Петрова, Банк Леге Консулт ООД
  5

  Коректни, бързи и професионални по отношение на работата си- това са взаимоотношенията ми с Advokatami.bg. Харесвам такова обслужване и искрено го препоръчвам!!!

 • Йоанис Теофилопулос, Диогенис ЕООД
  5

  На всички препоръчвам услугите на Advokatami.bg. Изключително бързо, коректно и професионално обслужване.

 • Кичка Костадинова,
  5

  Отново препоръчвам Advokatami.bg. Точни, бързи и изключително любезни са всички от екипа! Доволна съм много и винаги ще ползвам услугите им! К. Костадинова.

Необходими документи за ДДС регистрация

Когато дадена фирма се регистрира по ЗДДС, служителите в НАП извършват проверка по документи за условията за регистрация. Регистрацията се извършва чрез заявление по образец, което най-често се подава от счетоводител на фирмата с електронен подпис.

Ако фирмата е извършвала дейност преди регистрацията, проверяващите лица от НАП могат да поискат документи като фактури и отчети. Тези документи свидетелстват за оборота на фирмата и нейното имущество. В огромната част от случаите проверката е формална и приключва в рамките на 1-2 седмици.

Задължения във връзка с ДДС регистрация

Когато твоята фирма се регистрира по ЗДДС, за нея възникват две основните задължения:

 1. Да начислява данък добавена стойност (ддс) на своите клиенти и контрагенти;
 2. Да внася начисления в бюджета на месечна база.

Начисляване на ДДС

ДДС е данък, който формално се плаща от потребителите. В България този данък е фиксиран на 20% от стойността на съответната стока или услуга. Сумата, която потребителят заплаща, се формира като сбор от цена и данъчна ставка.

Единствено фирмите, които са регистрирани по ЗДДС, начисляват този данък. Това се прави във фактурите, които фирмата издава или в касовите бележки, които се предоставят на потребители при плащания в брой.

Внасяне на ДДС в бюджета

ДАнък добавена стойност, който е начислен от фирмата, трябва да се внася в бюджета на месечна база. За да се случи това, фирмата трябва първо да декларира какъв данък е начислила на своите потребители и контрагенти и след това да внесе данъка.

Декларирането на ДДС се извършва в срок до 15-о число на месеца, следващ месеца, за който е събран данъка. Това означава, че ДДС, събран през януари, следва да се декларира и заплати до 15 февруари. Ако тази дата е почивен ден, то крайният срок за изпълнение е следващия работен ден.

Декларирането на ДДС се извършва чрез регистрация по образец, към която се прилагат дневници с покупки и продажби на фирмата. На база посочените в дневниците с покупки и продажби суми се изчислява дължимият от фирмата ДДС за внасяне. Тук се прилага възможността фирмата да ползва данъчен кредит, т.е. да извади от общата сума ддс, подлежащ на внасяне, сумата на ДДС, които тя е платила по фактури на трети лица. Това е принципа на данъчния кредит. Повече за данъчния кредит можеш да научиш тук.

Дерегистрация по ЗДДС

Процедурата по дерегистрация по ДДС е по-сложна от процедурата по регистрация. До нея се стига основно по инициатива на фирмата, когато вече не са налице основанията за задължителна ДДС регистрацията.

Дерегистрация по ЗДДС означава, че фирмата вече няма да начислява ДДС и няма да го внася на месечна база в държавния бюджет по сметка на НАП. Често дерегистрацията се съпровожда и с ревизия от страна на НАП, която цели да установи дали наистина са налице условия за дерегистрацията.

Advokatami.bg

Ако има неточности,
връщаме парите.

Безплатна консултация

Зареждане на въпросник.

Полезна информация за регистрацията по Закона за ДДС

Всеки човек или фирма може да се регистрира по Закона за ДДС. Законът не прави разлика в това отношение и предоставя правото на избор на всеки поотделно.

Уредена е основно два вида регистрация – доброволна и задължителна. Задължително следва да се регистрират всички лица, които са направили оборот в размер на повече от 50 000 лева за последните 12 месеца. Не е задължително този период да е изтекъл, за да се подаде заявление за регистрация. Така например една новоучредена фирма, която направи оборот от повече от 50 000 лева в първия месец на своето съществуване, следва веднага да подаде заявление за регистрация по Закона за ДДС.

Доброволна регистрация пък може да направи всяко лице, което не отговаря на горните изисквания, но желае да се възползва от предимствата на Регистрацията по ЗДДС.

Когато са настъпили условията за задължителна регистрация, трябва да се подаде заявление за регистрация. Това е необходимо да се направи до 14-то число на месеца, който следва месеца, през който е достигнат минималният размер оборот. Когато се прави доброволна регистрация, заявление може да се подаде във всеки един момент по желание на заявителя.

В срок от 7 дни от подаване на заявлението органът по приходите прави проверка на основанието за регистрация. След извършване на тази проверка в срок от 7 дни лицето бива регистрирано или регистрацията бива отказана. Възможно е междувременно да бъдат изискани допълнителни документи, от които да е видно основанието за регистрация.

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа