Регистрация по ДДС

Регистрация по ДДС

Изготвяме всички необходими документи и движим производството в НАП. Работим онлайн с клиенти от цялата страна. Спести си времето, парите и бюрокрацията.

Цена: 99 лв.* (не се дължат държавни или други такси).

Поръчай ДДС регистрация

* за фирма с чуждестранен собственик / управител е 199 лв. Поръчай

Как става Регистрация по ДДС?

Процедурата в НАП трае общо до 3 седмици. Стъпките:

1

Правиш поръчка на сайта ни. Веднага след това се свързваме с теб за уточнения и започваме работа.

2

Изпращаме пълномощно, което предоставяш в НАП. Нужно е, за да движим процедурата в НАП.

3

Ние предвижваме документите по процедура и регистрацията по Закона за ДДС приключва успешно. Честито!

Въпроси?

Тук сме да бъдем полезни.

0888 047 188 | pitai @ advokatami.bg

Дарина Манева
връзка с клиенти

Станимир Ненов
управител

Евгения Димовска
връзка с клиенти

Спести си парите и бюрокрацията

Започни регистрация по ДДС

Клиентите за нас

17607 5.00 14 3 0724bf9db8 578cad60dc url(https://www.advokatami.bg/wp-content/uploads/2016/03/Universalnata.png) no-repeat center center Покажи още ревюта Няма повече ревюта
14 ревюта (5.00 от 5 звезди)
 • Силва Петрова, Банк Леге Консулт ООД
  Силва Петрова, Банк Леге Консулт ООД
  5

  Коректни, бързи и професионални по отношение на работата си- това са взаимоотношенията ми с Advokatami.bg. Харесвам такова обслужване и искрено го препоръчвам!!!

 • Йоанис Теофилопулос, Диогенис ЕООД
  Йоанис Теофилопулос, Диогенис ЕООД
  5

  На всички препоръчвам услугите на Advokatami.bg. Изключително бързо, коректно и професионално обслужване.

 • Кичка Костадинова,
  Кичка Костадинова, "Криси-К.К.К.61" ЕООД
  5

  Отново препоръчвам Advokatami.bg. Точни, бързи и изключително любезни са всички от екипа! Доволна съм много и винаги ще ползвам услугите им! К. Костадинова.

Необходими документи за ДДС регистрация

Когато дадена фирма се регистрира по ЗДДС, служителите в НАП извършват проверка по документи за условията за регистрация. Регистрацията се извършва чрез заявление по образец, което най-често се подава от счетоводител на фирмата с електронен подпис. Ако фирмата е извършвала дейност преди регистрацията, проверяващите лица от НАП могат да поискат документи като фактури и отчети. Тези документи свидетелстват за оборота на фирмата и нейното имущество. В огромната част от случаите проверката е формална и приключва в рамките на 1-2 седмици.

Задължения във връзка с ДДС регистрация

Когато твоята фирма се регистрира по ЗДДС, за нея възникват две основните задължения:

 • Да начислява данък добавена стойност (ддс) на своите клиенти и контрагенти;
 • Да внася начисления в бюджета на месечна база.

Начисляване на ДДС
ДДС е данък, който формално се плаща от потребителите. В България този данък е фиксиран на 20% от стойността на съответната стока или услуга. Сумата, която потребителят заплаща, се формира като сбор от цена и данъчна ставка.

Единствено фирмите, които са регистрирани по ЗДДС, начисляват този данък. Това се прави във фактурите, които фирмата издава или в касовите бележки, които се предоставят на потребители при плащания в брой.

Внасяне на ДДС в бюджета
Данък добавена стойност, който е начислен от фирмата, трябва да се внася в бюджета на месечна база. За да се случи това, фирмата трябва първо да декларира какъв данък е начислила на своите потребители и контрагенти и след това да внесе данъка.

Декларирането на ДДС се извършва в срок до 15-о число на месеца, следващ месеца, за който е събран данъка. Това означава, че ДДС, събран през януари, следва да се декларира и заплати до 15 февруари. Ако тази дата е почивен ден, то крайният срок за изпълнение е следващия работен ден.

Декларирането на ДДС се извършва чрез регистрация по образец, към която се прилагат дневници с покупки и продажби на фирмата. На база посочените в дневниците с покупки и продажби суми се изчислява дължимият от фирмата ДДС за внасяне. Тук се прилага възможността фирмата да ползва данъчен кредит, т.е. да извади от общата сума ддс, подлежащ на внасяне, сумата на ДДС, които тя е платила по фактури на трети лица. Това е принципа на данъчния кредит. Повече за данъчния кредит можеш да научиш тук.

Полезна информация за регистрацията по Закона за ДДС

Всеки човек или фирма може да се регистрира по Закона за ДДС. Законът не прави разлика в това отношение и предоставя правото на избор на всеки поотделно.

Уредена е основно два вида регистрация – доброволна и задължителна. Задължително следва да се регистрират всички лица, които са направили оборот в размер на повече от 50 000 лева за последните 12 месеца. Не е задължително този период да е изтекъл, за да се подаде заявление за регистрация. Така например една новоучредена фирма, която направи оборот от повече от 50 000 лева в първия месец на своето съществуване, следва веднага да подаде заявление за регистрация по Закона за ДДС. Прочети още

Доброволна регистрация пък може да направи всяко лице, което не отговаря на горните изисквания, но желае да се възползва от предимствата на Регистрацията по ЗДДС.

Когато са настъпили условията за задължителна регистрация, трябва да се подаде заявление за регистрация. Това е необходимо да се направи до 14-то число на месеца, който следва месеца, през който е достигнат минималният размер оборот. Когато се прави доброволна регистрация, заявление може да се подаде във всеки един момент по желание на заявителя.

В срок от 7 дни от подаване на заявлението органът по приходите прави проверка на основанието за регистрация. След извършване на тази проверка в срок от 7 дни лицето бива регистрирано или регистрацията бива отказана. Възможно е междувременно да бъдат изискани допълнителни документи, от които да е видно основанието за регистрация.

Безплатна консултация

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.