Договор за отстъпване на авторско право

Прехвърляне на правото на използване на произведение от едно лице на друго.
Цена: 7.99 лв. (безплатно с - виж как)
Време за попълване и сваляне: 10 мин.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Въведение

Авторските права винаги са били предмет на широки дискусии във връзка с тяхното нарушаване, закрила и други подобни. Не веднъж редица известни изпълнители са били обект на нападки за плагиатство и използване на чужд труд. Дори и да се използва чужда творба обаче, това може да бъде напълно законосъобразно. За целта е необходимо да бъде сключен договор между лицето, което е създало дадено произведение (песен, книга, клип, снимка и други подобни) и лицето, което желае да го използва.

Използвай Договор за отстъпване на авторско право, ако:

  • Искаш да отстъпиш на друго лице (човек или фирма) правото да използва твое произведение.
  • Искаш да използваш чуждо произведение, защитено с авторски права.

Важно!

Съществуват различни начини, по които може да се използва едно произведение на изкуството. Те са подробно описани в Закона за авторското право и сродните права, като най-общо казано това са всички действия във връзка с произведението, които могат да доведат до получаване на приходи. Типични примери за това са: възпроизвеждане (копиране, записване), разпространение (продажба), публично излъчване и други подобни. С договора за отстъпване на авторски права може да се отстъпи правото произведението да се използва по един или няколко начина или пък всички възможни.

Какво задължително се включва в Договор за отстъпване на авторско право

  • Основното, което страните уговарят са отношенията между тях, които възникват по повод произведението на изкуство – неговият вид и правата, които се отстъпват, както и възнаграждението, което следва да се изплати.
  • Страни по договора могат да бъдат както хора, така и фирми, като това не се отразява по никакъв начин на неговото съдържание.
  • Правата и задълженията на страните са свързани с осигуряване на необходимите условия за използване на произведението и заплащането на възнаграждение.
  • Срокът на договора се уговаря свободно от страните, като законът не позволява да се сключва подобен договор за повече от 10 години.

Допълнителни уговорки в Договор за отстъпване на авторско право

В допълнение към основаните клаузи ще имаш възможност да добавиш уговорки, свързани например с предоставянето на изключителни права. Това означава, че лицето, което придобие правата ще бъде едиснтвеното, което ще може да използва произедението и авторът няма да има право да отстъпва това право на други. Друга важна клауза, която е препоръчително да бъде уговорена предварително, е свързана с териториалният обхват на предоставяното право. С други думи, дали произведението ще може да се използва на територията на цялата страна или само в определена нейна част. Не на последно място ще можеш да предвидиш неустойка в случай на неизпълнение на договора и клаузи за разрешаване на евентуално възникнали съдебни спорове.

Още нещо?

Ако твои авторски права са нарушени, тези няколко документа сигурно ще са ти полезни:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчевreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа