Искане за отлагане ползването на платен годишен отпуск

Писмено искане от служителя до работодателя за отлагане ползването на редовен годишен отпуск по реда на чл. 176, ал. 2 от КТ.
Цена: 3.99 лв. (безплатно с - виж как)
Време за попълване и сваляне: 5 мин.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Всеки работник или служител, който работи на трудов договор, има право на платен годишен отпуск. В случаите, когато този отпуск не е изцяло използван през една календарна година, той може да бъде прехвърлен за следващата календарна година. Това право е изрично уредено в чл. 176 от Кодекса на труда и се упражнява чрез настоящия документ.

Използвай Искане за отлагане ползването на платен годишен отпуск, ако:

  • Не си използвал напълно полагащия ти се платен годишен отпуск и искаш да го прехвърлиш за следващата календарна година.

Важно!

  • За да бъде отложено ползването на отпуска по желание на служителя, работодателят трябва да постанови писмен акт – заповед.
  • Законът допуска отлагане ползването на не повече от 10 дни от платения годишен отпуск, без значение от пълния размер на същия.
  • Ползването се отлага задължително за следващата календарна година. 

Допълнителна важна информация

Когато е нужно отпускът за дадена календарна година да бъде прехвърлен за следващата календарна година, е необходимо да бъдат посочени и причините, довели до това искане. Законът изисква това да са важни причини, но преценката е оставена на работодателя, който има право да прецени доколко посочените от служителя обстоятелства обуславят отлагането на отпуска. Работодателят може да разреши отлагането, дори ако прецени, че причините не са важни или пък такива изобщо не са били изложени. 

Още нещо?

Щом се интересуваш от документи, свързани с правото на отпуск, може би следващите няколко документа също ще ти бъдат полезни:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа