Молба за отпуск за кандидатстване в учебно заведение или за докторантура

Молба за отпуск в хипотезата на чл. 170 от Кодекса на труда.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Този документ все още не е публикуван.Свържи се с наш адвокат и ще го изработим специално за теб.Изпрати запитване

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Въведение

Кодексът на труда дава изключително широка закрила на работниците и служителите във връзка с тяхно обучение в учебно заведение. Едно от тези права е свързано с използването на отпуск за подготовка за приемен изпит или за докторантура. Той може да се използва от всички служители при даден работодател. За да бъде използването обаче законосъобразно, трябва да се спазят някои по-специфични изисквания на закона.

Използвай Молба за отпуск за кандидатстване в учебно заведение или за докторантура, ако:

  • Искаш да получиш съгласие от работодателя за кандидатстване в учебно заведение или за докторантура.
  • Искаш да използваш правото си на платен годишен отпуск във връзка с подготовката си.

Важно!

  • За да използва правото си на платен годишен отпуск, служителят следва да получи изрично писмено съгласие от работодателя за това.
  • Ако работодателят не даде съгласието си, служителят има право на неплатен отпуск в двойно по-малък размер от предвидения за платен годишен отпуск. За използването му не се изисква съгласие на работодателя. В този случай неплатеният отпуск се признава за трудов стаж.
  • Ако служителят вече е ползвал някой от полагащите му се отпуски и не е бил приет в учебното заведение или за докторантура, за следващите години той има право само на неплатен отпуск. Този отпуск също се признава за трудов стаж.

Допълнителна важна информация

Размерът на отпуските във връзка с кандидатстване за прием в учебно заведение или за докторантура е определен в чл. 170 от Кодекса на труда. Съгласно него при кандидатстване в средно училище размерът на платения годишен отпуск, който се полага е 6 дни. При кандидатстване във висше училище или за докторантура – 12 работни дни. Размерът на неплатения отпуск, както стана вече дума, е двойно по-малък.

Още нещо?

Правната сигурност във връзка с правото на отпуск за обучение се покрива и от следващите няколко документа:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Над 17 000 доволни клиентиreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа