Молба за платен годишен отпуск

Необходима на всеки работник или служител за ползването на полагащия му се платен годишен отпуск.
Цена: 3.99 лв. (безплатно с - виж как)
Време за попълване и сваляне: 5 мин.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Правото на платен годишен отпуск е едно от основните права на всеки един работник или служител. То дава възможност да се отсъства от работа и да не се изпълняват трудовите задължения, като същевременно се получава договореното възнаграждение. С промените на Кодекса на труда от 17.07.2015 година беше премахнато изискването да се изготвят графици във всяка една фирма за използването на платен годишен отпуск. Така сега, за да бъде законосъобразно използването на отпуск, е достатъчно на първо място служителят да има право на платен годишен отпуск. На второ място е необходима молба до работодателя, въз основа на която той да разреши използването.

Използвай Молба за платен годишен отпуск, ако:

  • Искаш да използваш полагащия ти се по закон платен годишен отпуск.

Важно!

  • Правото на платен годишен отпуск възниква за всеки работник, който има най-малко 8 месеца трудов стаж. Няма значение дали този стаж е натрупан наведнъж или на части. Също няма значение дали е натрупан при един работодател или при различни.
  • За да използва правото си на платен годишен отпуск, служителят следва да получи изрично писмено съгласие от работодателя за това.

Допълнителна важна информация


Кодексът на труда определя минималното количество дни, които се полагат на всеки един работник. Така в рамките на една година всеки има право на минимум 20 работни дни, в които да използва платения си годишен отпуск. За някои видове професии или пък при наличието на специфични условия на труд (например под земята или с опасни материали) законът предвижда по-голям платен годишен отпуск. Няма пречка да се постигне и договорка с работодателя платеният годишен отпуск да бъде в по-голям размер от минимално предвидения. Това обаче задължително трябва да бъде отбелязано в трудовия договор. Независимо от количеството дни, платеният годишен отпуск може да се използва наведнъж или на части, като това зависи от преценката и желанието на работника.

Още нещо?


Правната сигурност във връзка с правото на отпуск се покрива и от следващите няколко документа:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Ивановаreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа