Протокол за прихващане

Урежда счетоводно отношенията при насрещни задължения без извършване на плащания.
Цена: 2.99 лв. (безплатно с - виж как)
Време за попълване и сваляне: 10 мин.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Много често в търговските отношения се случва две насрещни страни да си дължат една на друга пари. Формално погледнато всяка от тях трябва да плати своето задължение на другата. Това обаче не винаги е най-удачният вариант, тъй като може да е свързан с излишни разходи на пари и време. Затова много често търговците решават да уредят счетоводно отношенията си, подписвайки протокол за прихващане.

Използвай Протокол за прихващане, ако:

  • Едновременно имаш да даваш пари на едно лице и да взимаш пари от същото;
  • Искаш да уредиш счетоводно отношенията си при насрещни задължения без извършване на плащания.

Важно!

  • Законът предвижда, че прихващане на две задължения може да се направи и само по волята на едната страна, т.е. не е необходимо подписване на документи  и от двете страни. Все пак в практиката по-често се избира подписването на двустранен протокол.
  • Протоколът е счетоводен документ, чрез който се документира факта на извършеното прихващане. Важно е след подписването му всяка от страните да го запази за своето счетоводство.

Допълнителна важна информация

Рядко в практиката ще се случи задълженията, които се прихващат да са еднакви по размер. По-често едното ще бъде по-голямо от другото. В този случай след прихващането остава остатък, който по правило продължава да се дължи. Няма пречка обаче в протокола да се уговори, че остатъкът всъщност се опрощава. В този случай протоколът има характера на споразумение между страните.

Още нещо?

Темата за паричните задължения е изключително важна. Ето няколко документа, които ще гарантират твоята правна сигурност във връзка с това:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангеловаreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа