Заповед за отлагане ползването на платен годишен отпуск

Отлагане на ползването на редовен отпуск по реда на чл. 176 от КТ по искане на служителя или поради производствена необходимост.

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 99 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium или научи повече

Цена: 10 лв.
Време за попълване и сваляне: 5 мин.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Всеки работник или служител, който работи на трудов договор, има право на платен годишен отпуск, като законът допуска в определени хипотези част от този отпуск да бъде прехвърлена за следващата календарна година. Правото на работодателя да отложи ползването на платен годишен отпуск е уредено в чл. 176 ал. 1 от Кодекса на труда.

Използвай Заповед за отлагане ползването на платен годишен отпуск, ако:

  • Ти си работодател и важни причини в бизнеса ти налагат това.

Важно!

  • Законът допуска отлагане ползването на не повече от 10 дни от платения годишен отпуск, без значение от пълния размер на същия.
  • Ползването се отлага задължително за следващата календарна година.

Допълнителна важна информация

Трябва да се знае, че е нужно работодателят да издаде нарочна заповед, с която да отложи ползването на платен годишен отпуск за следващата година на даден работник. Тази заповед обаче трябва да е добре мотивирана и да се обосноват важните причини, които наистина налагат това отлагане. Те трябва реално да са свързани с работния процес и засегнатите служители да заемат именно длъжностите, които са предвидени за изпълнение на задачите, по отношение на които е налице неотложна нужда от извършване. Казано с прости думи, ако не е крайно необходимо отлагането на годишния отпуск на конкретните служители, заповедта може да бъде оспорена от тях пред съда.

Още нещо?

Щом се интересуваш от документи, свързани с правото на отпуск – имай предвид и тези по-долу:

Над 7000 доволни клиенти

5.0/5 review rating 5 от 534 в Google | 4.9/5 review rating 5 от 401 във Facebook | Виж всичкиreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

Advokatami.bg е отразен в медиите: Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа