Заповед за установяване на ненормиран работен ден

Заповед по чл. 139а от КТ.

абонамент: вземи безплатно този и още 100 документа за бизнес и лични нужди. Абонаментът струва 99 лв. / година и включва още: светкавично бързо обслужване от персонален адвокат, достъп до мрежа от препоръчани адвокати, безплатен достъп до базата ни данни с документи и редица големи отстъпки. Добави Premium или научи повече

Цена: 0 лв.
Време: 5 мин.

Често в бизнеса характерът на длъжността на служителя е такъв, че нейното изпълнение не винаги може да се прекъсне с изтичането на работното време. Това налага служителят да продължи да изпълнява задълженията си и след този момент. За да бъде всичко изрядно и от правна гледна точка, работодателят следва да издаде заповед, с която да установи ненормиран работен ден за определена група служители и при определени условия.

Използвай Заповед за установяване на ненормиран работен ден, ако:

  • Искаш да установиш ненормиран работен ден за всички;
  • или някои от твоите работници.

Важно!

  • Ненормираният работен ден не е работен ден без установено работно време. Напротив, служителят работи съгласно уговореното работно време, но при необходимост той следва да остане на работа и след изтичането му в определени дни.
  • Работодателят може да въведе ненормиран работен ден само след предварителни консултации с представителите на служителите и синдикалните организации в предприятието, доколкото има такива.
  • Ненормиран работен ден не може да бъде установен за служителите с намалено работно време или тези, които извършват надомна работа.
  • Общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка.
  • Ако служителите ти са избрали свои представители по чл. 7, ал. 2 от КТ или пък сред служителите има представители на синдикални организации, е необходимо преди издаването на заповедта да се проведат консултации с тях. Препоръчително е провеждането на консултациите да бъде установено в документ, например протокол.

Допълнителна важна информация

Правото на работодателя да въведе ненормиран работен ден е уредено в чл. 139а от Кодекса на труда. При това обаче се създават и определени нови права за работниците, които ще бъдат засегнати от новото работно време. На първо място следва да се отбележи, че служителите, които работят на ненормиран работен ден имат право на допълнителен платен годишен отпуск в размер на не по-малко от 5 работни дни. Работата след изтичане на работното време не се зачита за извънреден труд и не се заплаща допълнително, освен ако не е през време на дните на седмична почивка или официалните празници.

Още нещо?

Работното време е важна и чувствителна тема, която си има своята правна страна. Виж тези документи, с които можеш да си изряден:

Над 7000 доволни клиенти

5.0/5 review rating 5 от 534 в Google | 4.9/5 review rating 5 от 401 във Facebook | Виж всички

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчев

Advokatami.bg е отразен в медиите: Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа