Заповед за установяване на ненормиран работен ден

Заповед по чл. 139а от КТ.
Цена: 3.99 лв. (безплатно с - виж как)
Време за попълване и сваляне: 3 мин.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Често в бизнеса характерът на длъжността на служителя е такъв, че нейното изпълнение не винаги може да се прекъсне с изтичането на работното време. Това налага служителят да продължи да изпълнява задълженията си и след този момент. За да бъде всичко изрядно и от правна гледна точка, работодателят следва да издаде заповед, с която да установи ненормиран работен ден за определена група служители и при определени условия.

Използвай Заповед за установяване на ненормиран работен ден, ако:

  • Искаш да установиш ненормиран работен ден за всички;
  • или някои от твоите работници.

Важно!

  • Ненормираният работен ден не е работен ден без установено работно време. Напротив, служителят работи съгласно уговореното работно време, но при необходимост той следва да остане на работа и след изтичането му в определени дни.
  • Работодателят може да въведе ненормиран работен ден само след предварителни консултации с представителите на служителите и синдикалните организации в предприятието, доколкото има такива.
  • Ненормиран работен ден не може да бъде установен за служителите с намалено работно време или тези, които извършват надомна работа.
  • Общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка.
  • Ако служителите ти са избрали свои представители по чл. 7, ал. 2 от КТ или пък сред служителите има представители на синдикални организации, е необходимо преди издаването на заповедта да се проведат консултации с тях. Препоръчително е провеждането на консултациите да бъде установено в документ, например протокол.

Допълнителна важна информация

Правото на работодателя да въведе ненормиран работен ден е уредено в чл. 139а от Кодекса на труда. При това обаче се създават и определени нови права за работниците, които ще бъдат засегнати от новото работно време. На първо място следва да се отбележи, че служителите, които работят на ненормиран работен ден имат право на допълнителен платен годишен отпуск в размер на не по-малко от 5 работни дни. Работата след изтичане на работното време не се зачита за извънреден труд и не се заплаща допълнително, освен ако не е през време на дните на седмична почивка или официалните празници.

Още нещо?

Работното време е важна и чувствителна тема, която си има своята правна страна. Виж тези документи, с които можеш да си изряден:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангеловаreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа