Събиране на вземания

Събиране на вземания

В партньорство с Адвокатско дружество “Пенчев и Ко” съдействаме за събиране на фирмени и лични задължения. Подхождаме индивидуално към всеки казус като прилагаме според нуждите следните правни способи:

 • Изпращане на официална покана за плащане от адвокат;

 • Водене на съдебно дело срещу длъжника;

 • Ангажиране на съдебен изпълнител за принудително изпълнение.

Направи запитване

Как става?

 1. Правиш запитване и получаваш оферта от адвокат.
 2. Наемаш адвоката като заплащаш част от хонорара му.
 3. Адвокатът предприема необходимите мерки за събиране на твоето вземане.
 4. При успешно събиране заплащаш остатъка от цената.

Въпроси?
Тук съм да помагам.
Евгения
Евгения Димовска

0888 047 188

Какъв е законовият начин за събиране на задължения?

Когато имаш длъжник, който не плаща своето задължение, законът ти дава право да търсиш принудително изпълнение. Преди да се стигне до такова обаче е необходимо твоето право да бъде потвърдено от съда. Ако длъжникът оспорва своето задължение, е необходимо да се премине през дело. Дори обаче вземането да е безспорно, отново е необходим акт на съда, за да се стигне до принудително изпълнение. Понякога казусът може да се реши и извънсъдебно с изпращане на покана за плащане от адвокат.

Изпращане на покана за плащане

Изпращането на покана за плащане често не е задължителна стъпка в процеса по събиране на вземанията. Това е способ за доборовлно уреждане на отношенията. Играе ролята на последно предупреждение преди започването на съдебни действия. Самият факт, че си ангажирал адвокат, свидетелства за сериозността на намеренията ти.

Съдебни действия

Ако длъжникът оспорва своето задължение, твоят адвокат ще ти помогне да докажеш правотата си пред съд. Дори и вземането ти да е признато от длъжника, отново е необходимо то да бъде потвърде от съда. Това се случва в рамките на бързо безспорно производство. Важно за теб е, че разноските, които направиш пред съда, включително и тези за адвокатски хонорар, в крайна сметка ще бъдат покрити от длъжника.

Принудително изпълнение чрез съдебен изпълнител

Ако до този момент не е последвало доброволно изпълнение, се стига до принудително такова. Това е последната фаза от събирането на вземания. На този етап се образува изпълнително дело, налагат се запори на банкови сметки и имуществото на длъжника може да бъде продадено на публична продан.

Клиентите за нас

18519 5.00 38 3 b7d5d9d50c 81c83a1096 url(https://www.advokatami.bg/wp-content/uploads/2016/03/Universalnata.png) no-repeat center center Покажи още ревюта Няма повече ревюта
38 ревюта (5.00 от 5 звезди)
 • Фьодор Димитров, КИБЕР СЕЙЛС ООД
  Фьодор Димитров, КИБЕР СЕЙЛС ООД
  5

  Благодаря за качественото, точното и компетентното обслужване. Със сигурност още ще бъда ваш клиент и ще препоръчвам услугата ви! Бъдете успешни и все така внимателни към детайлите!

 • Дора Пенева,
  Дора Пенева, "ГравАрт" ЕООД
  5

  Времето е пари, а вие ми спестихте и двете. Супер е, че ви има!

 • Любомирка Ванева
  Любомирка Ванева
  5

  Екип с голям професионализъм, бързина и качество при услугите. Винаги отзивчиви и търпеливи към въпросите ми. Благодаря Ви!

Въпросите, които получаваме всеки ден

Можеш да получиш ориентировъчна цена веднага като попълниш нашата контактна форма. Цената на услугата зависи от размера на вземането и мерките, които ще бъдат предприети.

При събирането на своето вземане ще получиш съдействие от адвокат. Поради това цената на услугата ще бъде събразена със законовите изисквания за минималните адвокатски възнаграждения.

Ако се стигне до съдебни или изпълнителни действия, ще бъде необходимо да заплатиш държавна такса. Нейният размер ще бъде изчислен от твоя адвокат, но ориентировъчно таксата е 2% от размера на задължението при безспорно производство и 4% при спорно такова.

При спечелване на съдебното дело съдът ще осъди длъжника да покрие твоите разходи по събиране на вземането, включително адвокатски хонорар и държавна такса. Те също подлежат на принудително изпълнение в хода на изпълнителното дело.

Ако длъжникът погаси своето задължение доборовлно, то казусът ще бъде разрешен почти моментално. Съдебните действия обаче отнемат време. Безспорното производство е много бързо, тъй като няма съдебни заседания. Спорното такова обикновено отнема няколко месеца. Изпълнителното дело също отнема известно време в зависимост от това какво имущество притежава длъжникът.

Направи запитване