За Екипа

В Advokatami.bg не заменяме адвокатите. Напротив, дори работим за тях и ги развиваме. Всички правни услуги, налични на Advokatami.bg, се извършват от бутикови адвокатски кантори и фриленс адвокати от нашата мрежа. Нашата технология оптимизира времето им, което означава поне 50% по-ниска цена за клиента. А за адвоката – работа, клиенти, изява, пари… Допълнителната стойност на Advokatami.bg за клиента е страхотно преживяване / обслужване.


Advokatami.bg е инициатива на хора от България и за България. Офисът ни е в София, но всеки от нас e свободен да живее и работи където пожелае.

Ние сме юристи, дизайнери, програмисти, мислители, пътещественици, тенисисти, футболисти, скиори и отдадени на кауза.

Ядрото на Екипа, заедно с партньорите ни от Америка, Европа и Азия, съчетава мнoжество различни таланти. А това в съвкупност ни дава уникална перспектива на всичко, което правим.

Научи повече за нас.


Ако искаш да научиш повече за Advokatami.bg и екипа ни, можеш да направиш това на тази страница (клик).


Екипът ни работи изцяло online. Това е нашият стил на работа, който гарантира ни позволява да спестяваме време усилия и пари не само на Advokatami.bg, ами и на теб. Ние не даваме консултации и не правим срещи на място в нашия офис.


Отворени сме към всякакви видове партньорства. Ако желаеш твоя бизнес да си сътрудничи с Advokatami.bg, можеш да се свържеш с нас на e-mail pitai@advokatami.bg.


Искаш да се присъединиш към екипа на Advokatami.bg? Можеш да се свържеш с нас от тази страница (клик).


Поръчки

Поръчката на документ или услуга става изцяло online през съответната страница на www.advokatami.bg. Поръчката на безплатен документ се извършва след попълването на въпросник, който служи за изготвяне на документа.


След завършването на поръчката можеш да я платиш веднага чрез платежните системи на Epay и Paypal, а също и чрез дебитна или кредитна карта. Плащане можеш да направиш и по-късно, включително чрез банков превод, плащане на каза на EasyPay или на банкомат.


Ако си допуснал грешка в поръчката си, можеш да я откажеш от своя профил.


Когато веднъж си попълнил въпросник и си направил поръчка, тя вече не може да се променя. Това, което можеш да направиш е да откажеш поръчката и да направиш нова с необходимите корекции.

Ако не желаеш да правиш нова поръчка, можеш да се свържеш с нас на e-mail pitai@advokatami.bg с искане за промяна на поръчката.


Поръчката от наша страна се изпълнява незабавно, освен ако предварително не сме уговорили с теб друго. Това означава, че ще можеш веднага да получиш безплатните документи, които си генерирал на своя e-mail адрес. Относно платените документи очакваме първо да получим информация за извършено плащане, след което изпращаме готовите документи.


Ако поръчката ти се бави или нещо не е наред, можеш да се свържеш с нас на e-mail pitai@advokatami.bg както посочиш номера на своята поръчка.


Когато отчетем плащане, Advokatami.bg автоматично ти изпраща мейл, в който можеш да свалиш документа. Понякога той попада в папка “Спам” или подобна в пощата ти. Сигурен ли си, че случаят не е такъв. Молим те да провериш отново.
Ако все пак не си получил документи, можеш да ни пишеш на e-mail pitai@advokatami.bg и ние незабавно ще ти ги изпратим.


Плащане и фактуриране

Може да платиш:

1) по банков път чрез превод по сметката ни;

2) с кредитна / дебитна карта през системата на PayPal;

3) с акаунт в PayPal;

4) с кредитна /дебитна карта;

5) от микросметка в ePay;

6) на каса на EasyPay;

7) на банкомат чрез Bpay;

8) Bitcoin.


Веднага щом направиш поръчка ще преминеш на страница за плащане.

Може да платиш веднага или на по-късен етап. Ние ще имаме грижата да ти напомним.

Важно: готовия документ ще получиш веднага щом отчетем плащане по един от начините за плащане.


Сигнализирай ни възможно най-бързо, за да спрем изпълнението на поръчката.

Ако си получил готовия документ, не можеш да се откажеш, освен ако документът е неактуален (нашата 100% гаранция).


Връщаме парите ти в случай, че готовият документ е неактуален спрямо действащото законодателство в Република България. За целта е необходимо да посочиш конкретната неактуална част от документа, заедно с нормативно основание от съответния/те закон/и.


Advokatami.bg може да споделя твоята информация с платежни оператори, за нуждите на конкретната транзакция. Всички тези оператори нямат право да използват тази информация за нищо друго освен за изпълнение на плащането. Платежните оператори са задължени да използват най-съвременните и сигурни технологии за защита на личната ти информация.


Поръчка можеш да заплатиш чрез интерфейса на уебсайта ни чрез системите на Easypay, Epay, BPay, Paypal, Bitcoin, както и чрез дебитна или кредитна карта. Освен това приемаме и плащания по банков път.


Ако желаеш да платиш в брой, можеш да направиш това на каса на EasyPay. При завършване на поръчка трябва да избереш този способ за плащане, след което ще получиш уникален 10-цифров номер, валиден за 24 часа. С този номер можеш да посетиш всяка каса на EasyPay и да направиш плащане. На този линк можеш да откриеш списък с офисите на EasyPay.


Да, ако искаш фактура, трябва само да се свържеш с нас на e-mail pitai@advokatami.bg. След като ни посочиш данни за издаването на фактурата, ние ще ти я предоставим в електронен вариант


Когато отчетем плащане, Advokatami.bg автоматично ти изпраща мейл, в който можеш да свалиш документа. Понякога той попада в папка “Спам” или подобна в пощата ти. Сигурен ли си, че случаят не е такъв. Молим те да провериш отново.
Ако все пак не си получил документи, можеш да ни пишеш на e-mail pitai@advokatami.bg и ние незабавно ще ти ги изпратим.


Документи

Въпросите се определят в зависимост от документа и неговите специфики. Най-разпространените са свързани с лицата, които подписват документа, съдържанието на документа, права и задължения на страните, начин на плащане, неустойки, избор на съд и т.н.


Това зависи от вида документ, като времето варира средно между 2 и 15 минути за отговоряне на въпросите. След това нашият софтуер генерира документа, според твоите отговори, в рамките на 2-3 минути.


Оператор на Advokatami.bg e “Адвокатами.бг Уеб” ЕООД. Компанията спазва правилата и принципите за съхранение на лични данни по приложимото право и Закона за защита на личните данни на Република България. Нещо повече – всеки въпросник е защитен чрез SSL защита.

“Адвокатами.бг Уеб” ЕООД е Администратор на лични данни при Комисията за защита на личните данни с идентификационен номер 397723.


Уникален означава, че всеки документ е създаден специално за Advokatami.bg от нашия екип и не може да бъде намерен в интернет като всички масово разпространени бланки. Персонализиран, защото ти определяш съдържанието му, отговоряйки на няколко въпроса. Ти определяш параметрите, ти определяш какво да се включи и какво не в документа. Разбира се, част от съдържанието е задължително съгласно законодателството на България и не те съветваме да го редактираш.


Защото спестява време и пари. И най-вече – получаваш правна сигурност. Срещу скромна сума получаваш уникален документ, индивидуализиран (персонализиран) според твоите условия и изисквания, който можеш впоследствие да редактираш, принтираш и споделяш.


Това е отделна услуга, която събира в себе си няколко документа, необходими за определено действие (например продажба на мпс, регистрация като администратор на лични данни и т.н.). Допълнителното тук е, че има подробна информация за всяка стъпка, която следва да се направи – отново с оглед максимално улеснение.


Не, стремим се към максимална яснота и конкретика при въпросите, като за всяко по-специфично нещо съществува упътване за попълване и разяснение.


Моля изчакай поне 5 минути след приключване на въпросника. Ако след това потвърждението все пак липсва, провери дали правилно си въвел своя е-мейл. Ако все още не е пристигнало – провери папка Спам. Ако въпреки това не го намираш, моля свържи се с нас.


Нашият екип е съставен от хора и всички допускаме грешки, независимо от многократните тестове на всеки един документ преди неговото зареждане на сайта. Молим за извинение. Може да се свържете с нас, за да ни посочите грешката.


В удобен docx формат. Можеш да правиш корекции, да го запаметиш като pdf и да подпишеш с електронен подпис.


Ако документът, който си поръчал е безплатен, ще го получиш веднага след завършването на въпросник. Когато документът е платен, изчакваме информация за извършено плащане и когато получим такава, ти го изпращаме незабавно.


Всяко интервю (т.н. въпросник) съдържа дърво от въпроси и отговори, които се променят според твоето поведение. След като дадеш всички свои отговори, софтуер включва необходимите клаузи и данни в документа. Всеки документ е стилизиран и най-вече проверен и разработен от юристи с необходимата практика в областта.


Advokatami.bg ти предлага документи, които са приложими в различни правни ситуации. Документите се изготвят от софтуер по предварително разработен алгоритъм от юристи.

Всички документи, които Advokatami.bg предлага или в момента са в процес на разработване, можеш да намериш на тази страница (клик).


Повечето ни документи за безплатни. След като попълниш въпросник за безплатен документ, ние незабавно ще ти изпратим e-mail, в който ще намериш линк за сваляне на документа.
Ако избереш да генерираш платен документ, ние ще очакваме да направиш плащане, преди да ти изпратим документа. Ако направиш плащането чрез Epay или PayPal, информацията за него ще стигне до нас незабавно и ще получиш документа си веднага. При плащания по банков път информацията стига до нас с леко забавяне.


Документите се изработват по предварително разработен алгоритъм от юристи. Въпросникът, който попълваш, е свързан с този алгоритъм. Документут ти се генерира в реално време според отговорите, които дадеш на въпросите.

 

Документите са персонализирани и уникални. Уникален означава, че всеки документ е създаден специално за Advokatami.bg от нашия екип и не може да бъде намерен в интернет като всички масово разпространени бланки.
Персонализиран, защото ти определяш съдържанието му, отговоряйки на няколко въпроса. Ти определяш параметрите, ти определяш какво да се включи и какво не в документа. Разбира се, част от съдържанието е задължително съгласно законодателството на България и не те съветваме да го редактираш.


Документите, които изпращаме са във формат .docx, за да можеш лесно да ги обработваш в текстообработваща програма. Възможно е софтуерът, който използваш да не е съвместим с този формат. Най-често този проблем се среща при използване на версия програмата Microsoft office Word, по-стара от 2007 година.

 

Ако не успяваш да отвориш документа ни, можеш да го конвертираш (преобразуваш) в pdf формат или в друг удобен формат. В Интернет има много безплатни сайтове, които предлагат такива услуги. Друг вариант е да отвориш документа на друг компютър.
Когато нищо не помага, можеш да ни пишеш и ние ще променим формата на документа.


Advokatami.bg гарантира, че съдържанието на генерирания от теб документ съответства на това, което си отговорил във въпросника. Има обаче и съдържание, което присъства в документа, защото законът налага това. В тази връзка не препоръчваме променянето на готовите документи.


Всички документи, които сме разработили, са публикувани в секция документи. Можеш да използваш и вградената в сайта търсачка. Ако се нуждаеш от някой документ, а не сме го разработили, можеш да ни пишеш, за да направим това в бъдеще.


Търговски марки

Търговската марка е знак, който защитава твоя бизнес. Той помага на потребителтие да свържат стоките и услугите с твоята фирма. С марка се защитават единствено стоки и услуги, но не и иновативни идеи.


Марката може да бъде дума, фраза или изречение. Също така може да бъде и изображение или комбинация от изображение и текст.


Регистрацията на марка в България струва 590 лв. От тях 190 лв. се заплащат в началото на процедурата, а останалтие 400 лв. – в края.
Нашият хонорар е в размер на 119 лв. Той се заплаща в началото на процедурата. Това означава, че общо регистрацията на марка с Advokatami ще ти струва 709 лв.


Регистрацията на марка е бавен процес. В България той отнема средно около 12 месеца. В ЕС процедурата е значително по-бърза и може да приклюи в рамките на 4 месеца. Важното за теб е, че марката се ползва със защита от момента на подаване на заявката, което действие се извършва още в началото на процедурата.


Преценката за това не винаги е лесна. Освен много законови изисквания е необходимо да се провери и дали регистрацията на марката не би засегнала правата на собствениците на вече съществуващи марки.

Advokatami.bg ще проучи твоята марка вместо теб напълно безплатно. Можеш да заявиш проучване на тази страница.


Проучването е важно, тъй като, освен да проверим, дали марката отговаря на всички условия, ни ще дадем оценка и на рисковете в хода на процедурата. Ще работим заедно с теб за тяхното отстраняване. Също така заедно ще изберем оптималния обем на защита на марката.

Без проучване може да се окаже, че първоначалните такси са заплатени напразно и марката няма да бъде регистрирана поради наличие на проблем.


Можеш. Целта на проучването е да ти помогне да вземеш решение за това дали да регистрираш своята марка и по какъв начин. Ако сметнеш, че рискът е твърде висок, можеш да се откажеш от регистрацията, в който случай не ни дължиш нищо. 


Да, има процедура, чрез която с една марка да защитиш стоките и услугите си в целия Европейски съюз. Advokatami.bg предлага услугата “Регистрация на марка на ЕС”. Можеш да се запознаеш с нея тази страница.


НПО

Оператор на Advokatami.bg e “Адвокатами.бг Уеб” ЕООД. Компанията спазва правилата и принципите за съхранение на лични данни по приложимото право и Закона за защита на личните данни на Република България. Нещо повече – всеки въпросник е защитен чрез SSL защита.

“Адвокатами.бг Уеб” ЕООД е Администратор на лични данни при Комисията за защита на личните данни с идентификационен номер 397723.


Необходимо е добре да помислиш (заедно с останалите, ако има такива) за вида на НПО-то: Сдружение или Фондация. В часна или в обществена полза. Трябва да помислиш за целите и дейността на НПО-то.

Каква ще бъде мисията на организацията?


Трябва само да избереш, дали искаш твоето НПО да бъде сдружение или фондация, както и дали да извършва дейност в частна или обществена полза. След това трябва просто да ни поръчаш съответната услуга от тази страница.


Основна разлика има в членовете. Сдруженито има членове. Фондацията няма членове.

Друга разлика е в органите на управление. За сдружението са предвидени в закона: управителен съвет и общо събрание. При фондацията учредителят/учредителите избират какви органи и как ще я оправляват. Това се прави в Учредителния акт.

Фондация може да бъде учредена и от едно лице. За Сдружение са необходими поне три лица.


Контролният режимът при “частна полза” е по-лек; разходите също са по-ниски. Първоначалната регистрация става по-бързо и с по-малко изисквания.

Какво е положението при “обществена полза”, освен всички изисквания за регистрация в частна полза?

В този случай ще трябва да се води счетоводство като при търговско дружество (фирма). Експерт счетоводител трябва да осчетоводява разплащателните документи и накрая на годината да се подава ГФО + отчета в НСИ.

Всяка година трябва да се подава подробен отчет за дейността на НПО-то: какви средства са постъпили, от кого и за какво. Този отчет се подава в Министерство на правосъдието и след това се публикува в публичен регистър.


Да, може във всеки един момент. Трябва да се направи промяна в устава и регистрация в Министерството на правосъдието + още няколко документи и най-вече: общо 7 лица учредители. Отнема около 2 седмици.


Не, законът не позволява. Алтернатива тук е ликвидация (закриване) на НПО в обществена полза и регистрация на ново НПО в частна полза.


Да, разбира се. Всеки донор определя изискванията, на които следва да отговарят кандидатите. Някои поставят изискване за регистриция в обществена полза именно заради по-силния контрол. Други обаче не поставят такова изискване. Все пак не пречи, ако се появи потенциален проект с подобно изискване – да се направи преобразуване. Ще отнеме около 2 седмици.


 

Регистрацията на едно НПО започва в окръжния съд по неговото седалище. Процедурата в съда отнема около 2 седмици, но понякога, при свръх натовареност на съдиите, се стига до забаяне.

След като съдът постави решение за регистрация на твоето НПО, то се вписва и в Регистър БУЛСТАТ, където получава уникален код.

Ако организацията е регистрирана за извършване на дейност в обществена полза, тя се регистрира и в Министерство на правосъдието.

Ако избереш да регистрираш своята организация чрез Advokatami, ще получиш пълно съдействие от адвокат в хода на цялата процедура.

Без значение дали в частна или в обществена – задължително е да се направи регистрация в ДАНС по Закона за мерките срещу изпиране на пари в срок от 4 месеца след решението на съда.


Това ни казва разпоредбата по-долу от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
Чл. 25. (1) Общото събрание:
1. изменя и допълва устава;
2. приема други вътрешни актове;
3. избира и освобождава членовете на управителния съвет;
4. приема и изключва членове;
5. взема решение за откриване и закриване на клонове;
6. взема решение за участие в други организации;
7. взема решение за преобразуване или прекратяване на сдружението;
8. приема основните насоки и програма за дейността на сдружението;
9. приема бюджета на сдружението;
10. взема решения относно дължимостта и размера на членския внос или на имуществените вноски;
11. приема отчета за дейността на управителния съвет;
12. отменя решения на другите органи на сдружението, които противоречат на закона, устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на сдружението;
13. взема и други решения, предвидени в устава.
(2) Правата по ал. 1, т. 1, 3, 7, 9, 11 и 12 не могат да се възлагат на други органи на сдружението.
(3) Решенията на общото събрание са задължителни за другите органи на сдружението.
(4) Решенията на общото събрание подлежат на съдебен контрол относно тяхната законосъобразност и съответствие с устава.
(5) Решенията на органите на сдружението, които са взети в противоречие със закона, устава или предходно решение на общото събрание, могат да бъдат оспорвани пред общото събрание по искане на заинтересуваните членове на сдружението или на негов орган, отправено в едномесечен срок от узнаването им, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението.
(6) Споровете по ал. 4 могат да бъдат повдигани пред съда по регистрацията на сдружението от всеки член на сдружението или на негов орган, или от прокурора в едномесечен срок от узнаването им, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението.


Управителният съвет се състои най-малко от три лица – членове на сдружението. Юридически лица, които са членове на сдружението, могат да посочват за членове на управителния съвет и лица, които не са членове на сдружението. Членовете на управителния съвет се избират за срок до пет години.

Управителният съвет избира от своя състав председател. В устава може да се предвиди, че председателят се избира от общото събрание или друг орган на сдружението.

По решение на общото събрание функциите на управителен съвет могат да се изпълняват и от едно лице – управител.


1. представлява сдружението, както и определя обема на представителната власт на отделни негови членове;
2. осигурява изпълнението на решенията на общото събрание;
3. разпорежда се с имуществото на сдружението при спазване изискванията на устава;
4. подготвя и внася в общото събрание проект за бюджет;
5. подготвя и внася в общото събрание отчет за дейността на сдружението;
6. определя реда и организира извършването на дейността на сдружението, включително и тази в обща полза, и носи отговорност за това;
7. определя адреса на сдружението;
8. взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно устава не спадат в правата на друг орган;
9. изпълнява задълженията, предвидени в устава.


Препоръчително е да се направи печат, да се открие банкова сметка и да се изготви стратегия за развитие.

В тази стратегия могат да се включат източници на финансиране (дарения, проекти, части и публични донори), да се развие социален бизнес модел, да се подбере човеши ресурс и т.н. В Advokatami.bg имаме опит от успешно ръководство на НПО, което с проекта pravatami.bg получи финансиране за близо 150 хил. лева през първата си година. Свържи се с нас, за да споделим опита си.


Банкова сметка: от 5 до 25 лв. на месец.

Печат: от 20 до 50 лв.

Хонорар на счетоводител за годишно приключване: от 80 до 150 лв.

Месечен хонорар за счетоводител, ако НПО-то е в обществена полза и нарежда/приема плащания (тоест има документи за осчетоводяване): от 80 до 300 лв.

Правното подсигуряване е налично в секцията ни Управление на бизнес.


Така наречената Неправителствена организация (НПО) всъщност е юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ). Законът предвижда две такива форми: сдружение и фондация.


Цената на услугата зависи от това, дали искаш да регистрираш НПО в частна или в обществена полза. Тъй като процедурата за регистрация на НПО в обществена полза е малко по-сложна, крайната цена също е по-висока отколкото при НПО в частна полза. Можеш да видиш колко ще струва цялата процедура на тази страница.


Ние ще ти предоставим пълно съдействие от адвокат в хода на цялата процедура по регистрация на НПО – от изготвянето на документи, през тяхното подаване, до окончателната регистрация на организацията.

 


Да, разбира се. Всеки донор определя изискванията, на които следва да отговарят кандидатите. Някои поставят изискване за регистрация в обществена полза именно заради по-силния контрол. Други обаче не поставят такова изискване. Все пак не пречи, ако се появи потенциален проект с подобно изискване – да се направи преобразуване. Ще отнеме около 2 седмици.


Фирми - стартиране

Да помислиш каква фирма да регистрираш. Дали сам или в съдружие. Дали ЕООД (един собственик) или ООД (поне двама собственика). След като вземеш решение, можеш да ни поръчаш регистрация на твоята фирма.


Да направиш поръчка за регистрация на фирма и да заплатиш нашия хонорар. Това можеш да направиш от тази страница.


Да, разбира се. Необходими са данните от международния му паспорт или ЛНЧ в България (ако има). Ако разбира български – ще декларира това. Ако не – преводач превежда устно съдържанието на документите и декларира извършения превод.


Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД).

Това означава, че собственик на капитала (фирмата) е само едно лице. Неговата отговорност е ограничена до размера на капитала и имуществото на фирмата. Така личното му имущество (апартаменти, коли и т.н.) е обособено и защитено от кредитори на дружеството.

Минималното изискване за капитал е 2 лв.

Подходяща правна форма както за малък и среден бизнес, така и за голям.


 • избор на незаето име на фирма
 • решение за предмета на дейност (за някои дейности се изисква лиценз, например търговия с оръжия)
 • капитал: минимум 2 лв.
 • адрес в България
 • собственик на капитала (фирмата) може да бъде лице над 18 г. или организация (фирма/НПО)
 • управителят трябва да е навършил 18 г., може да бъде както собственика, така и всеки друг

Виж тук какво е необходимо за ООД (повече от един собственик/съдружник).


Всяко лице, което е навършило 18 г. Това може да бъде собственика на фирмата, така и всеки друг (с договор за управление). Управителят представлява дружеството пред трети лица и сключва сделки от името на дружеството. Той може да се разпорежда с банковите сметки или да упълномощава други лица за това.


Дружество с ограничена отговорност (ООД).

Тук имаме поне двама собственика на капитала (фирмата), за разлика от ЕООД, където е един. Това е и единствената разлика между ЕООД и ООД – броят на собтвениците.

Отговорността на собствениците (съдружниците) е ограничена до размера на капитала и имуществото на фирмата. Така личното им имущество (апартаменти, коли и т.н.) е обособено и защитено от кредитори на дружеството.

Минималното изискване за капитал е 2 лв.

Подходяща правна форма както за малък и среден бизнес, така и за голям.


 • избор на друг/и съдружник/ци;
 • избор на незаето име на фирма;
 • решение за предмета на дейност (за някои дейности се изисква лиценз, например търговия с оръжия);
 • капитал: минимум 2 лв.
 • адрес в България;
 • собственик / съдружник може да бъде лице над 18 г. или друга организация (фирма/НПО);
 • управителят също трябва да е навършил 18 г. Може да бъде както собственика, така и всеки друг.

Единствената разлика между ЕООД и ООД е в броя на собствениците / съдружниците. При ЕООД имаме само един собственик / съдружник. При ООД са поне двама.


Законовото изискване е поне 2 лв. Препоръчително е да се обмисли добре размерът на капитала, тъй като реално това е ресурсът, с който ще функционира дружество. Например, ако дружеството трябва да направи разход в размер на 10 лв. (например сметка за телефон), а има капитал 2 лв. => то няма как да направи това плащане. Това влече след себе си допълнително счетоводно-правни упражения, тоест разходи. ВАЖНО: не се допуска съдружник да внася суми по сметката на фирмата без конкретно основание (заем, допълнителна парична вноска и др.).


Много е важно да се разграничи фирмата и личността на собтвеника. Това са два различни субекта, две различни неща. За да може собственик да внесе пари по фирмената си сметка е необходимо да има правно основание за това: често това е или заем (с Договор за заем), или допълнителна парична вноска, след решение на Общото събрание на фирмата. Въжможно е да се увели капитала по законовата процедура.

Не се допуска обаче да се внасят пари с основания от типа: “захранване на сметка”.


Държавната такса е 110 лв. Ако документите се обработят и подадат по електронен път е 55 лв.

Банкови такси – 10 лв.

Нотариални такси – 6 лв. за 1 бр. заверка на подпис (един управител)

Актуалната цена на всички необходими документи за регистрация на фирма е налична на тази страница.


Регистрацията на една фирма може да стена в рамките на една седмица от момента, в който попълниш нашия въпросник до момента на вписването в Търговския регистър.

Понякога процедурата отнема малко повече, но става въпрос за 2-3 работни дни. Ако изпълняваш точно нашите указания, ще имаш своята фирма след седмица.


Важно е да съгласуваш всички промени, които правиш в документите с екипа ни. Дори разлики, които могат да ти се струват несъществени, могат да доведат до проблеми при регистрацията.


Оператор на Advokatami.bg e “Адвокатами.бг Уеб” ЕООД. Компанията спазва правилата и принципите за съхранение на лични данни по приложимото право и Закона за защита на личните данни на Република България. Нещо повече – всеки въпросник е защитен чрез SSL защита.

“Адвокатами.бг Уеб” ЕООД е Администратор на лични данни при Комисията за защита на личните данни с идентификационен номер 397723.


Нужно е набирателната сметка да се преобразува в разплащателна, за да може да се ползва както капитала, така и сметката по принцип. Може и да се закрие набирателната и да откриете нова в друга банка. Въпрос на избор. При всички случай обаче закриване в една банка и откриване в друга ще бъде по-скъпо, защото е свързано с такси.

Печат на фирмата може да се направи само срещу лична карта на управителя.

Ако фирмата ще обработва лични данни на клиенти, доставчици или служители е задължително да се регистрира като Администратор на лични данни. Повече на тази страница.

Силно препоръчителна е секцията Управление на бизнес.


Това става от момента на първия приход и/или разход, който фирмата направи. След това тече 7-дневен срок, в който трябва да се подаде декларация за започване на дейност по образец до НАП. Фирмата може да стартира дейност както веднага след регистрация, така и след месеци, та и година.


Ако набирателната сметка се преобразува в разплащателна – ще има месечни банкови такси, които варират от 6 до 25 лв., в зависимост от банката.

Когато фирмата стартира дейност, ще трябва да се внасят осигуровки всеки месец.

Цената на печатите варира от 20 лв. до 50 лв.

Препоръчително е да имаш бизнес план, който да следваш и да изпълняваш.


Относно данъците и осигуровките можеш да погледнеш нашия блогпост по темата.

Когато приключва финансовата година и Дружеството е на печалба – дължи 10% корпоративен данък от размера на печалбата.

Когато съдружниците решат да разпределят печалба – дължи се 5% данък дивидент.


Пенсиониран управител може да бъде самоосигуряващо се лице и да избере да внася само здравни осигуровки, което означава 33,60 лв на месец. Това е минималният вариант на осигуряване за тези лица. Управителят може да избере да се осигурява в пълен размер и да актуализира пенсията си всяка година.


Първите стъпки във връзка с управлението на твоя фирма са основно счетоводни – деклариране в НАП за стартиране на дейността, регистрация на управителя като самоосигуряващо се лице, евентуална регистрация по ЗДДС и др. Препоръчително е за тези услуги да наемеш счетоводител.


Много фактори влият тук.

Така например, ако се избере НПО за правна плоскост, върху която да стъпи бизнес идеята може да се спестят разходи за осигуровки. Ако управителният орган не получава възнаграждение, няма да се дължат осигуровки. При фирмите пък е задължително управителят да се осигурява.

При всички положения ще има разходи за банкови такси: разплащателна сметка, интернет банкиране, виртуални и физиески ПОС устройства.

Ако бизнесът приема плащания в брой, е задължително да има регистриран касов апарат. Цените варират от 140 до 500+ лв. Някои компании предлагат безплатна поддръжка, други изискват годишен/месечен абонамент.

Печатите струват от 20 до 50 лв.

След като се стартира търговска дейност се дължат осигуровки. (Няма пречка фирма да се регистрира, а да започне дейност след няколко месеца, дори година.) В този момент ще трябва помощ от счетоводител. Месечните разходи зависят от дейността на бизнеса и броя документи (фактури и др. счетоводни документи), които трябва да се осчетоводяват. Започват от 80 лв. до 1000+ лв. на месец.

Advokatami покрива на ниски цени всичко необходимо за правно подсигурен бизнес. Задължителна е регистрацията като Администратор на лични данни – виж тук за актуална цена. Не пропускай и секцията управление на бизнес.


   • Как се случва регистрацията

Регистрацията на фирмата преминава през няколко стъпки:

 1. Заплащаш нашия хонорар в размер на 58 лв.
 2. Незабавно след плащането получаваш от нас по имейл въпросник, в който попълваш данните за своята фирма.
 3. Получаваш без забавяне готовите документи на твоя имейл адрес.
 4. Посещаваш банка и нотариус.
 5. Изпращаш ни документите сканирани или снимани.
 6. Ние подаваме документите в Търговския регистър и след 3 работни дни фирмата ще бъде регистрирана.
   • Какво трябва да направя в банка?

В банката трябва да направиш две неща:

 1. Да заплатиш 55 лв. държавна такса по предварително дадени от нас указания.
 2. Да откриеш набирателна сметка, в която да внесеш началния капитал на фирмата.

Не е необходимо да си издаваш удостоверение за внесения капитал. Вносна бележка е достатъчна.

   • Какво трябва да правя при нотариус?

При нотариус се заверява само определен документ, който съдържа образец от подписа на управителя. Други документи не се заверяват.

   • Как да изпратя документите?

Документите се изпращат сканирани или снимани на нашия e-mail адрес pitai@advokatami.bg. Конкретният формат няма значение, макар че за нас е по-лесно да обработваме документи в PDF формат. Важно е сканираните/снимани документи да бъдат четливи и пълни.
Не приемаме документи, изпратени по пощата или по куриер.


Нашият хонорар можеш да заплатиш чрез интерфейса на уебсайта ни чрез системите на Easypay, Epay, BPay или Paypal както и чрез дебитна или кредитна карта. Освен това приемаме и плащания по банков път.


Да, можеш да направиш плащане в брой на каса на EasyPay. За да се възползваш от тази опция, при извършване на поръчка трябва да избереш този способ за плащане, след което ще получиш уникален 10-цофрен номер за заплащане на твоята поръчка. На тази страница можеш да видиш всички офиси на EasyPay.


   • Какво име да избера?

Едиснтвеното условие за името на фирмата е, то да бъде свободно. Справка за това можеш да направиш на тази страница в Търговския регистър. Екипът на Advokatami.bg също ще провери името на фирмата и, ако то е заето, заедно ще изберем ново.

   • Каквъв адрес да посоча?

Седалището / адресът на управление на фирмата няма значение. Не е необходимо то да съвпада с твоя адрес. Важно е да се посочи възможно най-точно.

   • Какъв предмет на дейност да избера?

Препоръчваме да използваш възможностите в нашия въпросник. Всъщност предметът на дейност няма голямо значение. Важно е просто да не включваш дейности, които се извършват само с лиценз или разрешение: медицижска, банкова, застрахователна, адвокатска или друга дейност.

Как да структурирам капитала?

    • Какъв размер на капитала да избера?

Минималният размер на капитала е 2 лв. Единственото друго правило, освен това, е, че капиталът трябва да е цяло число, например 5 лв. или 6 лв., но не и 5.50 лв.

Добре е капиталът да бъде е достатъчен размер, така че да позволява ефективнот оупражняване на дейността на фирмата със собствени средства.

    • Как да разделя дяловете?

Капиталът се разделя на равни дялове като всеки дял трябва да бъде цяло число. Ако, например, капиталът е 1000 лв., той може да бъде разделен на 10 дяла от 100 лв., на 100 дяла от 10 лв., на 1000 дяла по 1 лв. и т.н. Дяловете не се измерват в проценти. В случая, ако капиталът е разделен на 10 дяла, за да имат двата съдружници равни дялове, всеки от тях трябва да има по 5 дяла.


Да, няма проблеми. Желателно е обаче той да се намира в България към момента на регистрация на фирмата. Ако чуждият гражданин не владее български език, трябва да се осигури лице, което да му помага при посещението в банка и нотариус.

Възможно е фирмата да бъде учредена и от чужбина, но в този случай трябва да бъде упълномощено лице в България да открие набирателна сметка както и да се посети българско посолство/консолство в чуждата държава.

Повече за регистрацията на фирма от чужденец можете да прочетете на тази страница (клик).


Фирми - управление

Всеки бизнес има нужда от потоци пари за да стартира и най-вече за да се развие потенциала на идеята.

Източници на финансиране могат да бъдат:

 • собствени средства на основателите (съдружниците);
 • заеми от роднини и приятели (чрез Договор за паричен заем);
 • продажба на част от компанията (често до 20%) на инвестиционен фонд (т.н. Venture funds);
 • убеждаване на бизнес ангел или друг инвеститор, че идеята си заслужава и най-вече: че може да бъде изпълнена по заложения в бизнес плана начин (идеята е важна, но изпълнението е по-важно);
 • различно портфолио от кредити; тук могат да се комбинират различни видове кредити, за да се достигне нужната инвестиция, при максимално изгодни условия; със сигурност си заслужа комисионна за кредитен консултат, който има поглед върху пазара;
 • проектно финансиране по частна, държавна или европейска програма; може да бъде както безвъзмездно, така и възмездно, при определени условия.

Понякога работата в партньорство е най-добрата стратегия, но е важно да се подсигуриш правно със Споразумение за стратегическо пратньорство. Когато решите да споделяте бизнес ресурси, знания и да си съдействате в проект – Споразумението за стратегическо партньорство ще очертае правните рамки, които са благоприятни и за двете страни.

Така, когато се появи неяснота в отношенията или спор, може да се направи справка в писменото споразумение и съответната страна да се аргументира с конкретна клауза.

Има моменти, в които две глави мислят по-добре от една. Ако си партнираш с друга организация по проект, Споразумението за стратегическо партньорство е подходящо за теб. Това е формално споразумение между две и повече организациии, които се съгласяват да споделят ресурси по конкретен проект, за да бъдат по-конкуретноспособни. Често това споразумение се използва да се споделят продукти, дистрибуторски и комуникационни канали, производствени мощности, финансиране, капитал, умения и експертиза (ноу-хау) или интелектуална собственост. Страните по споразумението имат една и съща цел, но в същото време всяка страна е независима (за разлика от Дружествен договор и създаването на обща фирма). Споразумението за стратегическо партньорство има няколко предимства. Бизнесът ти ще може да расте и да се развие по-бързо, защото ще се фокусираш там, където ти си силен. Ще имаш достъп до знания/експертиза и ресурси, до които си нямал достъп преди Споразумението.

Препоръчтелно е в тези споразумения да се добавя клауза за конфиденциалност. Така информацията за търговската дейност и бизнеса като цяло ще се счита поверителна и ако бъде разгласена от другата страна по какъвто и да е начин – ще се дължи обезщетение.

Споразумение за стратегическо партньорство.

Споразумение за конфиденциалност.

Всички договори и споразумения.


В практиката пълномощното се използва като средство за упълномощяване за извършване на определени действия.

С пълномощното могат да се извършват всякакви правни действия. Понякога се налага и извършването на фактически такива – например да се предадат ключовете на автомобила след продажбата.

Важно е да се отбележи, че последиците от извършените с пълномощното правни действия ще породят ефект направо за Упълномощителя. Например когато Пълномощникът продаде автомобила – парите от сделката ще се полагат за Упълномощителя.

Изисквания

Нужно е Упълномощителят да бъде дееспособен (18 г., без психически отклонения). Тук има и няколко изключения за лица под 18 г. и други, които трябва да действат заедно със свой представител, било родител или настойник.

За да бъде пълномощното валидно е необходимо и Упълномощителят да притежава съответните права. Например няма как той да упълномощи друго лице да продаде колата, която самият той не притежава.

Пълномощници могат да бъдат само пълнолетни лица. Често това са адвокати, юрисконсулти и най-вече хора, на които може да се има доверие.

Виж всички пълномощни.

За какво и как се изполва?

За сключване на сделки, упражняване на определени права и задължения, да се приемат документи, за представителство в държавната администрация и т.н.

Пълномощното може да се използва както за всякакви действия (генерално, общо), така и за изрочно посочени такива в самото пълномощно. Може да е и за само едно действие. Независимо от това е препоръчително пълномощните винаги да бъдат ограничавани със срок – например до определена дата или за определен период от време.

Не е пречка Упълномощителят сам да извърши посочените в пълномощното действие.

Упълномощителят може да овласти едновременно няколко лица да извършат действията, предмет на пълномощното или само някои от тях. В този случай всеки от Пълномощниците може да извърши сам действието, освен ако Упълномощителят не е посочил изрично, че то трябва да се извърши съвместно от неговите представители.

Прекратяване

Вариантите са различни, но в практиката най-често се използва:

 • невъзможност за извършване на сделката;
 • оттегляне на пълномощното;
 • отказ от упълномощяването;
 • с извършването на сделкатата (когато е за еднократно действие);
 • с изтичане на срока и т.н.

Виж всички пълномощни.


Собственикът на ЕООД или съдружниците в ООД могат по всяко време да променят различни характеристики на фирмата – да променят името или адреса, да назначат нов управител, да приемат съдружник и т.н.

Advokatami.bg може да ти помогне с необходимите документи, действия и указания за извършването на необходимата промяна. Ако желаеш да използваш услугите ни, можеш да посетиш тази страница.


Можеш да закриеш своята фирма по всяко време. Процедурата за това обаче е сложна и отнема време. Ако желаеш да използваш услугите на Advokatami.bg за закриване на фирма, можеш да посетиш тази страница.


  • Предлагате ли счетоводно обслужване?

Да, можеш да се запознаеш с нашето предложение за счетоводно обслужване на тази страница (клик).

  • Можете ли да ми съдействате с изработване на уебсайт?

Да, можеш да се запознаеш с нашето предложение за изработване на уебсайт на тази страница (клик).

  • Мога ли чрез Advokatami.bg да изработя визитки на фирмата си?

В момента сме в процес на развиване на партньорство с фирми, които да изготвят визитки, печати или други брандирани продукти за твоята фирма. Ще приемем твоето запитваме, отправено на e-mail pitai@advokatami.bg.

  • Предлагате ли правно обслужване?

Да. Ние работим с бутикови правни кантори и адвокати на свободна практика, които могат да ти предложат правни услуги по всякакви казуси. Можеш да намериш адвокат на тази страница (клик). 

Все още не намираш отговор? Пиши ни.

 

Над 8500 доволни клиенти

4.9/5 review rating 5 от 613 в Google | 4.9/5 review rating 5 от 443 във Facebook | Виж всички

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчев

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

Advokatami.bg е отразен в медиите: Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа

От септември 2018 г. имаме нова по-хубава и подробна страница в помощ на нашите потребители.

 

Винаги можеш да се обърнеш и директно към нас
на телефон 0888 047 188 или
на имейл
pitai@advokatami.bg.