Advokatami.bg

Молба за ползване на платен годишен отпуск
Помощ от адвокат за този документ? Свържи се лесно

Молба за ползване на платен годишен отпуск

Fill out my online form.

Научи повече

Правото на платен годишен отпуск е едно от основните права на всеки един работник или служител. То дава възможност да се отсъства от работа и да не се изпълняват трудовите задължения, като същевременно се получава договореното възнаграждение. С промените на Кодекса на труда от 17.07.2015 година беше премахнато изискването да се изготвят графици във всяка една фирма за използването на платен годишен отпуск. Така сега, за да бъде законосъобразно използването на отпуск, е достатъчно на първо място служителят да има право на платен годишен отпуск. На второ място е необходима молба до работодателя, въз основа на която той да разреши използването.

Използвай, ако

  • Искаш да използваш полагащия ти се по закон платен годишен отпуск.

Важно

  • Правото на платен годишен отпуск възниква за всеки работник, който има най-малко 8 месеца трудов стаж. Няма значение дали този стаж е натрупан наведнъж или на части. Също няма значение дали е натрупан при един работодател или при различни.
  • За да използва правото си на платен годишен отпуск, служителят следва да получи изрично писмено съгласие от работодателя за това.

Допълнително

Кодексът на труда определя минималното количество дни, които се полагат на всеки един работник. Така в рамките на една година всеки има право на минимум 20 работни дни, в които да използва платения си годишен отпуск. За някои видове професии или пък при наличието на специфични условия на труд (например под земята или с опасни материали) законът предвижда по-голям платен годишен отпуск. Няма пречка да се постигне и договорка с работодателя платеният годишен отпуск да бъде в по-голям размер от минимално предвидения. Това обаче задължително трябва да бъде отбелязано в трудовия договор. Независимо от количеството дни, платеният годишен отпуск може да се използва наведнъж или на части, като това зависи от преценката и желанието на работника.

Завърши въпросника
На база отговорите ще персонализираме документа специално за твоите нужди.

Готов документ
Свали документа си в удобен и позволяващ редактиране .docx файл.

Подпиши и Използвай
Принтирай и подпиши документа си или го изпрати онлайн. Делата ти са правно защитени.
Документите, генерирани чрез Advokatami.bg, се изготвят от софтуер. Това е алгоритъм, който на база на предоставена от потребителя информация, преобразува предварително подготвен динамичен текст. Индивидуалните документи не се изготвят от адвокат, нито се преглеждат или проверяват от такъв. Потребителят може да генерира индивидуализиран правен документ само доколкото алгоритъмът на документа, позволява това.

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчевreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа