Advokatami.bg

Протокол за прихващане
Помощ от адвокат за този документ? Свържи се лесно

Протокол за прихващане


Fill out my online form.


Научи повече

Много често в търговските отношения се случва две насрещни страни да си дължат една на друга пари. Формално погледнато всяка от тях трябва да плати своето задължение на другата. Това обаче не винаги е най-удачният вариант, тъй като може да е свързан с излишни разходи на пари и време. Затова много често търговците решават да уредят счетоводно отношенията си, подписвайки протокол за прихващане.

Използвай, ако

  • Едновременно имаш да даваш пари на едно лице и да взимаш пари от същото;
  • Искаш да уредиш счетоводно отношенията си при насрещни задължения без извършване на плащания.

Важно

  • Законът предвижда, че прихващане на две задължения може да се направи и само по волята на едната страна, т.е. не е необходимо подписване на документи  и от двете страни. Все пак в практиката по-често се избира подписването на двустранен протокол.
  • Протоколът е счетоводен документ, чрез който се документира факта на извършеното прихващане. Важно е след подписването му всяка от страните да го запази за своето счетоводство.

Допълнително

Рядко в практиката ще се случи задълженията, които се прихващат да са еднакви по размер. По-често едното ще бъде по-голямо от другото. В този случай след прихващането остава остатък, който по правило продължава да се дължи. Няма пречка обаче в протокола да се уговори, че остатъкът всъщност се опрощава. В този случай протоколът има характера на споразумение между страните.


Завърши въпросника
На база отговорите ще персонализираме документа специално за твоите нужди.

Готов документ
Свали документа си в удобен и позволяващ редактиране .docx файл.

Подпиши и Използвай
Принтирай и подпиши документа си или го изпрати онлайн. Делата ти са правно защитени.
Документите, генерирани чрез Advokatami.bg, се изготвят от софтуер. Това е алгоритъм, който на база на предоставена от потребителя информация, преобразува предварително подготвен динамичен текст. Индивидуалните документи не се изготвят от адвокат, нито се преглеждат или проверяват от такъв. Потребителят може да генерира индивидуализиран правен документ само доколкото алгоритъмът на документа, позволява това.

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчевreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа