Регистрация на НПО
Сдружение или Фондация

Спестяваш бюрокрацията по всички инстанции, време и пари.
Работим онлайн с клиенти от цяла България.

Цена: 199 лв.

Виж как
     Пререгистрация на НПО

Как се регистрира Сдружение или Фондация (НПО)?

1. Поръчваш регистрация на НПО чрез бутона по-долу и заплащаш 199 лв. хонорар. може да вземеш и -20% отстъпка – виж как)

2. Попълваш онлайн въпросник с данни за твоето НПО.

3. Адвокат подготвя документи за регистрация на НПО и ги получаваш по имейл.

4. Може да се наложи учредителят или учредителите да посетят банка и нотариус.

5. Изпращаш ни документите по имейл – сканирани или снимани с телефон.

6. Регистрираме организацията в Търговския регистър в рамките на една седмица. Неправителствените организации с нестопанска цел (сдружения и фондации) вече подлежат на регистрация в Търговския регистър.

Поръчай регистрация на НПО

Работим онлайн с клиенти от цяла България.

Въпроси?

Тук съм да помагам.

Росица Киселярова

0888 047 188

pitai @ advokatami.bg

Каква е разликата между сдружение и фондация?

Сдружението има свои членове и се учредява от поне три лица. Фондацията няма членове и може да бъде учредена и от едно лице. При регистрацията на фондация се извършва учредително дарение, което прави процедурата малко по-сложна. Тя има и по-сложна управленска структура. И двете форми са удачни за развиване на нестопанска дейност. Сдружението е по-добрият вариант, когато организацията ще се финансира от своите членове посредством членски внос.

Каква е разликата между НПО в частна и в обществена полза?

Контролният режим при “частна полза” е по-лек; разходите също са по-ниски. Първоначалната регистрация става по-бързо и с по-малко изисквания. НПО в обществена полза трябва да води счетоводство като при търговско дружество (фирма). Експерт-счетоводител осчетоводява разплащателните документи и накрая на годината се подава ГФО и отчет в НСИ. Всяка година се представя подробен отчет за дейността на НПО: какви средства са постъпили, от кого и за какво. Този отчет се подава в Министерство на правосъдието и след това се публикува в публичен регистър.

Може ли НПО да се преобразува от частна в обществена полза?

Да, може във всеки един момент. Нужно е да се направи промяна в устава и регистрация в Министерството на правосъдието + още няколко документа и най-вече: 7 лица във върховния орган (общото събрание). Отнема около 2 седмици.

А от обществена в частна полза?

Не, законът не позволява. Алтернатива тук е ликвидация (закриване) на НПО в обществена полза и регистрация на ново НПО в частна полза.

НПО може ли да кандидатства за финансиране по проекти, щом е в частна полза?

Да, разбира се. Всеки донор определя изискванията, на които следва да отговарят кандидатите. Някои поставят изискване за регистрация в обществена полза именно заради по-силния контрол. Други обаче не поставят такова изискване. Все пак не пречи, ако се появи потенциален проект с подобно изискване – да се направи преобразуване. Ще отнеме около 2 седмици.

Регистрация на НПО с -20% с абонамент

Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване. Научи повече
Поръчай Регистрация на НПО с Premium

Клиентите за нас

Регистрация на НПО (Сдружение или Фондация) Регистрация на НПО (Сдружение или Фондация)
5.00 5 9
лв. лв.199

Как се прави регистрация на НПО?

1.  Поръчваш регистрация на НПО от тази страница.

2.  Заплащаш хонорар от 199 лв. – сам избираш начина на плащане.

3. Попълваш онлайн въпросник с данни за твоето НПО.

4. Адвокат подготвя документи за регистрация на твоето НПО, а ти ги получаваш по имейл.

5.  Учредителят или учредителтие посещават нотариус за заверка на устава.

6. Представителят на организацията посещава банка – открива се сметка на организацията и се плаща държавна такса от 35 лв. за регистрацията.

7.  Изпращам ни документите – сканирани или снимани по имейл.

8.  Регистрираме организацията в Търговския регистър в рамките на една седмица.

Регистрация на НПО (Сдружение или Фондация)

 • Силвена Христова, Фондация Живот със Синдром на Даун
  5

  Благодаря за услугата, която ни предоставихте. Преди да предприема крачката да се свържа с Вас, аз имах няколко неуспешни опита в търсенето на адвокат. Не само съм доволна, а и очарована от отношението.

 • Симона Рангелова, фондация Ейч Ар Си Кулинари Академи
  5

  Бих препоръчала Advokatami.bg на всеки, който иска да си създаде НПО и не е наясно с материята. Услугата е чудесна и бърза. Адвокатът, с когото работихме, беше изключително любезен и отзивчив.

 • Антон Стойчев, основател на Фондация “Общество.бг”
  5

  Благодаря! Регистрирах НПО за няколко седмици през които нямах никакви административни спречквания. Easy :)

България има два вида НПО (юридически лица с нестопанска цел): фондация и сдружение. Двата вида се делят на такива в частна и в обществена полза. За организациите в обществена полза е предвиден завишен последващ контрол на дейността. За тях обаче са предвидени и повечето привилегии за НПО – данъчни облекчения, държавни, местни и грантови финансирания. НПО в частна полза се управлява по-лесно, но пък липсват някои от привилегиите като при “в обществена полза”. Преобразуване на вида от “в частна” във “в обществена” е възможно и процедурата трае 2 седмици. Обратното преобразуване не е възможно.

Коя е най-подходящата форма за твоето НПО?

В България съществуват два вида НПО – сдружения и фондации. Основната разлика между тях е, че сдруженията има свои членове. Те формират общо събрание. Фондациите нямат членове, а само управителни органи – управител или управителен съвет.

Сдруженията и фондациите могат да извършват дейност в частна или обществена полза. Дейност в обществена полза е такава, от която се ползват неограничен кръг лица, например фондация, която цели повишаване на стандарта на живот на деца в неравностойно положение. Дейност в частна полза е такава, интерес от която имат строго определен кръг лица, например спортен клуб.

Ето някои съвети за това към кой вид организация и дейност да се насочиш:

Искаш сам да регистрираш своето НПО и да го управляваш?

Фондация в частна полза – тя може да се учреди и управлява от един човек.

Искаш повече хора да се ангажират активно с дейността на НПО-то?

Сдружение – членовете на сдружението могат да бъдат много по-ангажирани с неговата дейност.

Търсиш по-малко бюрокрация при регистрацията?

Сдружение – при фондацията трябва да посетиш банка и нотариус. При сдружението просто подписваш документи.

Търсиш външно финансиране?

НПО в обществена полза – съществуват данъчни облекчения за лицата, които извършват дарения към НПО в обществена полза. Поради това те по-често получават финансиране.

Регистрация на НПО

Процедурата е позната още като учредяване на юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ), откриване, създаване на НПО. Въобще не е толкова сложно колкото изглежда. С Advokatami.bg можеш бързо, лесно и най-вече: сигурно, да поставиш стабилни правни основи на организацията си.

Пререгистрация на НПО

Пререгистрация на сдружения и фондация в Търговския регистър. Изцяло онлайн за броени минути. Всички юридически лица с нестопанска цел (сдружения и фондации), регистрирани преди 01.01.2018 г., са длъжни да подадат заявление за пререгистрация в Търговския регистър.

Над 17 000 доволни клиентиreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа