Стартирай бизнеса си сигурно и без бюрокрация

Екипът ни от адвокати, юристи и счетоводители ще ти съдейства за изкарване на лицензи, разрешителни и всяка една бюрократична формалност. Остави бюрокрацията на нас, а ти се фокусирай върху правенето на бизнес. С нас всичко става бързо, лесно и сигурно. 

Виж как

Работим онлайн с клиенти от цяла България.

За какво най-често съдействаме?

Отваряне на:

 • автомивка
 • салон за красота
 • ресторант
 • заведение / кафе / баничарница / друг подобен обект
 • магазин
 • обменно бюро
 • аптека
 • строителна фирма
 • посредническа дейност
 • крипто бизнес

Издаване на лицензи за:

 • туроператор
 • кредитни и финансови институции
 • транспорт / трансфери на хора
 • превозвач на товари, спедитори 
 • охранителна дейност

Направи запитване

Въпроси?

Тук съм да помагам.

Евгения Димовска

Евгения Димовска

0888 047 188

Кога е необходимо да получа разрешение за търговски обект?

За отваряне на някои видове търговски обекти законът предвижда уведомителен режим, т.е. Просто се уведомява съответния държавен орган, а не е необходимо да се изчака проверка от него и даване на формално разрешение. Такава е например процедурата с отварянето на фризьорски салон. Контролът на тази дейност се осъществява от РИОКОЗ по неговия адрес. Необходимо е до съответната инспекция да бъде подадено уведомление в 7-дневен срок от момента, в който фризьорският салон е започнал да работи. В този тип процедура все пак се издава разрешително, но това се случва впоследствие. РИОКОЗ извършва проверка в срок от 3 месеца от подаване на уведомлението. Ако всичко е наред, обектът се вписва в специален регистър.

В други случаи е необходим лиценз или предварително разрешително, за да може обектът да започне дейност. Такава е процедурата по отваряне на хранителен магазин. Тук компетентен орган е БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните), който извършва предварителна проверка по документи.

Как да получа разрешение за търговски обект?

Много често за регистрацията на търговски обект, получаване на разрешително или лиценз, е необходимо да се премине през процедури пред различни държавни органи в определен ред и получаване на разнообразни документи. Документите се издават въз основа на извършени проверки от държавните органи, например проверка за спазени хигиенни или противопожарни изисквания. Почти винаги процедурата по регистрация или получаване на разрешително завършва в общината с регистрация на търговски обект. В общината се извършва регистрация на адреса на търговския обект и неговото работно време.

Какви са задължителните изисквания за регистрация на търговски обект?

За съжаление изискванията за търговските обекти не могат да бъдат посочени генерално. Всяка търговска дейност е различна и процедурата по извършването й може да бъде съставена от много различни стъпки. Общото между всички процедури е следното:

1. Необходимо е да имаш регистрирана фирма – търговско дружество;
2. Необходимо е да имаш имот, който да ползваш за нуждите на търговската дейност

Относно изискването за регистрирана фирма най-добре е да се ориентираш към ЕООД, ако си сам или ООД, ако имаш съдружници. Някои дейности могат да се извършват и от еднолични търговци (ЕТ), но подобен избор рядко би имал предимства. Що се отнася до имота, ще бъде необходимо да представиш документ за собственост (нотариален акт) или за ползване (договор за наем).

За кои дейности се изисква разрешение или лиценз?

За извършване на много от дейностите не се изискват никакви разрешения или лицензи. Правилото е, че ако не е въведен специален режим в закона, дейността може да се извършва свободно. Все пак, има доста сфери, в които подробно са регулирани изискванията. Най-често срещаните разрешения или лицензи са за:

1. Магазини за хранителни продукти
2. Продажба на цигари и алкохол
3. Отваряне на фризьорски салон
4. Отваряне на автомивка или автосервиз
5. Отваряне на аптека
6. Отваряне на заведение за хранене
7. Отваряне на обменно бюро
8. Извършване на таксиметров превоз
9. Извършване на превоз на товари и пътници
10 .Извършване на застрахователна дейност
11. Извършване на услуги в сферата на туризма

Общи изисквания

Също така има и някои процедури и правила, които са задължителни за почти всички обекти, независимо от конкретната сфера Такива са:

1. Регистрация в Регионална здравна инспекция (РЗИ) на обект с обществено предназначение;
2. Спазване правилата за противопожарна безопасност;
3. Регистрация на търговски обект и работно време в общината;
4. Регистрация на касов апарат;
5. Получаване на разрешение от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) за всички дейности, свързани с продажба на храна;

Направи запитване за оферта с цена и срок

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа