От идея до устойчив бизнес. Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.
29 март 2016

Безплатни правни консултации: 3 причини против

“Безплатни правни консултации”, “Безплатни правни консултации онлайн”, “трудово правни консултации безплатни”, “безплатни правни консултации по телефона”, “правни консултации форум”…

Хората масово използват тези думи, за да търсят правна помощ и да решават своите правни проблеми в ежедневието.

Причините за търсенето на “безплатното” мога да бъдат:

  • липса на достатъчно заделени средства в личния бюджет за професионални правни съвети
  • ниски доходи
  • липса на висока правна култура, наличието на която казва: правен проблем се решава от адвокат, не самостоятелно чрез форуми

Ето ги и трите причини против тази практика.

1. Безплатното излиза много по-скъпо

Ок, нямаме средства за правни консултации и решаваме да търсим отговори безплатно. Това правим по форумите и чрез контактните форми на разни подозрителни сайтове в интернет.

Така обаче губим пари, защото след това много добър адвокат трябва да оправя цялата каша, която се е забъркала, в следствие на безплатния съвет, даден от незнайно кой, в незнайно какъв момент, при липса на пълна фактическа постановка (нужна за качествен правен съвет).

Не само, че не получаваме търсената правна помощ, но губим и пари! А не е било това първоначалното ни намерение, нали?

Губим и ценно време, което пак е загуба на пари, но и на права. В правото има срокове, които ако не се спазят – става твърде късно, правата ни вече са се погасили или сме имали задължение, което не сме изпълнили и сега трябва да търпим негативни последствия.

2. Безплатни правни консултации = бизнес трик

Местата където се предоставят безплатни консултации, с изключение на Националното бюро за правна помощ, са тактика, която цели да се “закачи” потенциален клиент с питане и след това да се офертира за пари.

Споделям реален пример с реални въпроси на клиент, които първо са пуснати в сайт за безплатни правни консултации, а след това е получено правно становище чрез Advokatami.

Питане на клиент:

Здравейте,

Занимавам се с изработване на уебсайтове като частна практика. Нямам регистрирана фирма, а правя сайтовете за клиенти индивидуално. Това понякога е проблем, тъй като те искат да им издавам фактури или други документи за плащанията, а аз не мога да правя това.

Трябва ли да се регистрирам като фирма или като ЕТ?

Кой е най-удачният вариант в случая?

Какви документи трябва да издавам?

Отговорът от сайт за “безплатни правни консултации”:

bezplatna-konsultacia

Имейлът завършва с адрес и телефон на доставчика на услугата.

Въпрос: Хей, защо въобще ми губиш времето, за да ми кажеш, че трябва да дойда в офиса и да платя от 30 до 60 лв., за да получа правната консултация, която е обявена за безплатна? Загубих си времето да обяснявам правното си положение, да чакам 3 дни да ми отговориш… и всичко това — за да ми кажеш, че можеш да отговориш, но платено и на място?

Нещо не е както трябва…

Ето защо г-н Петров плати 50 лв. и след няколко часа получи качествено правно становище от адвокат, което дава отговори на въпросите.

Примерна правна консултация

 

3. Излагаме на опасност личните си данни.

Формите за контакт в сайтовете, където попълваме личните си данни и споделяме правните си проблеми са изложени на лесен достъп до хакери. Лоши хора могат да ни прихванат личните данни и да ги използват неправомерно.

Ето защо на Advokatami.bg инвестираме огромен ресурс от средства, за да защитаваме тези форми като ги криптираме. Нещо повече – при желание сключваме и споразумение за поверителност с всеки наш клиент.

В заключение

Качествените неща струват пари. Правната страна е жизненоважна и едно прилично правно становище не струва кой-знае колко скъпо. Колкото една скромна вечеря.

Можем да пропуснем вечерята, което Сун Дзъ така или иначе съветва да правим, и тези средства да използваме за правната си сигурност.

 

Други статии:


Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимироваreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа