От идея до устойчив бизнес. Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.
14 юни 2017

Принципи и ценности за устойчив бизнес

Ако си основател на компания или искаш да бъдеш такъв, то със сигурност в началото трябва да отделиш време за принципите около които ще се развива компанията ти. Това са основите, върху които ще се изгради твоят бизнес и са много важни, макар и в началото да не изглеждат такива.

Ето ги нашите.

Любопитни, развиващи се, автономни, само-мотивиращи се личности, сами идентифициращи проблеми и решения, самоинициативни; хора, които не се нуждаят от карта, любезни и приятелски настроени, независими, комуникативни, помагащи и отзивчиви и най-важното – “tech savvy”. Искаме да работим с хора, които споделят нашата визия за по-добър правен свят чрез иновации и технологии. Искаме да работим с таланти, които горят на първо място за работата си, а след това за финансите си. Искаме да работим с хора, които обожават понеделника – началото на поредната седмица удовлетворяваща работа.

Страхотни комуникационни умения. Работим онлайн и често дистанционно. Ясен и стегнат писмен изказ е задължителен.

Самоинициативност. Важно е да имаш собствен стартер и мотивация. Обожаваш да вземаш инициативата и винаги довършваш задачите си до край без нужда от менижиране.

Продуктивност. Непрестанно се стремиш към повече ефективност и гониш ясно подредени от теб приоритети.

Любопитство и стремеж за учене. Бизнесът ни се променя и развива бързо – кой знае от какви умения ще имаме нужда утре? Гъвкавостта е ключова.

Клиентите / потребителите са в центъра. Всички наши продукти и услуги целят да направят живота им много по-лесен и приятен. Задоволяваме всички техни нужди дори и такива, за които още не подозират. Слушаме / наблюдаваме и анализираме поведението на потребители / клиенти и се подобряваме. Винаги мислим една/няколко стъпка/и пред тях – все пак ние сме професионалистите.

Екипът е най-важен. Високо ценим всеки в екипа. Отнасяме се с разбирателство и грижа един към друг. Инвестираме в образование и подобрения на уменията на всеки. Инвестираме в щастлив и продуктивен екип.

Екипен дух. Не сме служители и шефове, а екип, и всеки е част от него – споделя същите виждания като нас не само за работата си, но и за себе си като личност. Допирните ни точки не се изчерпват с работните ни задължения. Семейство сме.

Отворени сме. Всеки по всяко време може да бъде чут, стига да не е загуба на време. Мнението на всеки един има значение. При нас няма шефове и служители. Ние сме една машина с различни части и всеки трябва да знае какво се случва в the big picture, на къде сме тръгнали и на къде отиваме. Ние сме social business и като такъв не игнорираме обществеността.

Конфиденциалност. Пазим в тайна вътрешно екипни дейности и информация. Не говорим каквото и да е било за клиенти пред хора извън екипа. Дори в екипа някои детайли за клиенти може да не се споделят. Не правим прошка за нарушена конфиденциалност.

Проверяваме по 3 пъти. Всеки греши. Но нека да са по-малко грешките, като проверяваме повече от необходимото.

Четем и преглеждаме от А до Я. Не презюмираме съдържанието на имейл само като прочетем първия ред. Да си помислим, че това е пак от “онзи случай” и че съдържанието надолу е същото. Или че четем мислите на Станимир и знаем как ще продължи надолу. Винаги четем всичко от А до Я. Когато някой от екипа сподели план, концепция стратегия или друго нещо – преглежда се внимателно и задълбочено. Повърхностни коментари на никой не са нужни. Или допринасяме, или въобще не се занимаваме с преглед “от горе от горе”.

Сигурност.

Работим в сферата на сигурността – правната. Не можем да си позволим никакво колебание или да допускаме риск, като пускаме неща без да са проверени многократно, а само да ги отметнем като свършени. Всеки един въпрос, всеки един отговор, всяка една клауза, всяко едно изречение на сайта – трябва да са сигурни, проверени. Не правим компромис с правната сигурност.

Не толелираме лъжа или укриване на истина. Винаги казваме истината дори и да е неудобна и “да ни хванат в крачка”. Всяко действие си има оправдание и причина. По-добре истината, отколкото лъжа. Не прощаваме при лъжа в екипа. Хваната лъжа се наказва с най-строго наказание – напускане на екипа.

Overdeliver. В екипа, пред потребители, пред клиенти.

Спазваме обещанието или не обещаваме. Важи както към клиенти, така и към екипа и партньори. Препоръчително е да важи в живота ни като цяло! Основен принцип!

Учене. Инвестираме много внимание, време и средства в непрестанното ни професионлано подобряване, но и в теми като продуктивност, менижиране на времето, анти-стрес и щастлив живот.

Спазваме дизайн рамките и принципите на бранда. Шрифтове, цветове, размери, видове лога – ползва се Advokatami.bg Brand Guidelines. Kак изглеждаме, как се държим и говорим, какво пишем и т.н. трябва да кореспондира отново с принципите и визията на компанията / бранда.

Креативност / Иновативност. Следва да се прилага във всеки един момент от работата ни. Винаги можем да спрем и да помислим дали определен процес е достатъчно добър и дали не можем да го оптимизираме, подобрим. Винаги има място за нещо ново. Даваме всичко от себе си в брейнсторминг сесии и не спираме на първото изчерпване. Продължаваме още и влизаме в най-дълбоките недра на креативност и решаване на проблеми.

Мисъл и предвидливост. Не вниманието и не знанието не оправдават грешки. Това, че не си помислил за потенциалните вреди, не те оправдава. Трябва да се вкарва мисъл преди всяко действие.

Отговорност. Поемаме отговорност и вина за действията си. Не се оправдаваме с трети лица.

Адаптивност. Не се страхуваме от промяна в начина си на работа. Напротив, търсим и я предизвикваме. Знаем, че пазарът се променя, нуждите на клиентите ни също. Възможността да се адаптираме бързо към промените ни отличава от конкуренцията.

Бягаме от комфорта. Ако нещо изглежда удобно и дори като навик, значи сме се успокоили и не го подобряваме. Винаги трябва да ни е леко неудобно. Иначе не се пушваме достатъчно.

Различни сме. Пазарът ни е изключително консервативен, но ние не сме. Това, че нещо в практиката се прави по един начин, не е основание ние да го правим по същия. Създаваме наши модели на работа, които да отговарят на нуждите на нашите клиенти.

Стремим се да бъдем най-добрите. Искаме да бъдем най-бързите, най-любезните, най-сигурните. Всеки продукт, който правим трябва да съдържа в себе си повече стойност отколкото тези на нашите конкуренти. Добрият продукт е отговорност на всеки, който е ангажиран с него – разработване, продажба, обслужване.

Ако тази статия ти е харесала – кажи ни здрасти във Facebook и се запиши за още подобни статии.

Както винаги – ще се радвам да споделиш мнение в коментарите по-долу или като ми пишеш на nenov@advokatami.bg.

Мерси!


Нова книга: Правна сигурност за стартиращия бизнес. Научи повече

Над 15 000 доволни клиенти

4.9/5 review rating 5 от 678 в Google | 4.9/5 review rating 5 от 438 във Facebook | Виж всички

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчев

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангеловаreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа