От идея до устойчив бизнес. Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.
26 октомври 2017

На тема крипто, биткойн, блокчейн, копане, ICO

Обожовам и вярвам в блокчейн технологията. Напоследък в България темата става все по-популярна и това е страхотно. В следващите няколко реда споделям моя опит и мнение.

Купуване на крипто валута

Инвестирах рано в биткоин, но и излязох прекалено рано. Близо година след това отново проявих интерес и в началото на тази годинa купих биткойн и етериум. Биткойн като по-консервативна инвестиция. Етериум тогава (а и сега) все още се утвърждаваше и просто исках да участвам. Миналият уикенд когато биткойн стигна близо $6К реших, че е добър момент отново да продам.

Как продавам и купувам? Ползвам Coinbase. Нужно е да си заредиш кредитната карта, за да купуваш с нея. Когато продаваш влизат в сметка на Coinbase, а парите могат да се изтеглят обратно по картата. В моя случай, държа парите там за реинвестиции. Харесвам Coinbase заради:

  • нотификациите – казваш, че искаш да получиш нотификация когато цената мине например 6К или когато падне под 4к;
  • дизайна на приложението
  • и това, че е един от най-сигурните портфейли (с плаващо понятие “сигурност” в крипто света).

Лимитът на Coinbase e $9К на седмица за транзакции. В Coinbase може да се търгува само с биткоин, етериум и лайткоин.

Копане на крипто

Моето мнение – ако не ти е това основният бизнес, не си заслужава. Доставката на нови машинки отнема месеци, а често докато дойдат трябва да се купуват нови. Необходимо е евтин ток, голямо пространство, поддръжка. Цялата сметка трудно излиза на заслужаваща начинанието печалба. Ако темата все пак ти е интересно – виж Bitmain.

Наемане на машинки

Напоследък това е нещо, което ми е много интересно. В САЩ има няколко компании, от които може да наемеш определена мощност на машинки при тях и да получаваш “изкопаното”. За мен като наемател плюсовете са ясни: не се занимавам с поръчка на нови машинки, не ги мисля къде и как ще ги съхранявам и управлявам, не мисля как ще ги продавам на вторичен пазар, след като са остарели и т.н. Какви са обаче плюсовете за големите компании, които копаят? Защо да си намалят печалбата от собствено копане срещу наем? Отговорът – хеджират риск. Отдават под наем част от мощността си, например 20%, и така получават приходи и от наем, като покриват риска.

Схемата работи така: сключва се договор за неограничен срок, плаща се в началото наем за определено време, след това всеки ден получаваш по $20-25 (варира според наетата мощност), в договора има клауза, че фирмата копач (наемодателят)  може да промени условията, ако схемата на копаене стане неизгодна за нея – това е разбираемо с цел нарастващата мощност за копаене. 

Genesis Mining е компания, която скоро ще пробвам за наем на копачки. Ако това, че съм в България е проблем, ще потърся заобиколен начин и ще споделя дали е станало.

Биткоин

Love it. Все още обаче не е ясно дали в бъдеще ще се ползва като инструмент за съхранение на богатство или ще се ползва за ежедневни транзакции. И при двете има плюсове и минуси, предстои да видим. Нещо важно за биткон: основателят (или основателите) с прякор Satoshi Nakamoto все още държи голяма част от биткоините на пазара. Смята се, че койните, които са запазени при изработката са все още в Satoshi Nakamoto. Ако реши да ги изкара от пазара, това ще доведе до турболенция.

С последния скок на биткойн до $6К, Накамото влиза в списъка с най-богатите пичове на Форбс.  

Къде следя новини на тема биткоин? Записан съм тук и получавам кратки резюмета на имейл.

ICOs

Не знаеш какво е това? Google it! :) Is Venture Capital death? Don’t think so. ICO се превърна в бърз, почти нерегулиран, инструмент за набиране на капитал. Колко време ще продължи това без тежки санкции за участниците? Не знам. Защо толкова бързо и лесно се събират средствата? Няколко причини според мен:

  • има много ранни крипто милионери, които имат валута са инвестиране / харчене
  • крипто обществото се подкрепя в еко системата
  • повечето притежатели на крипто и инвеститори в ICO токъни не са образовани инвеститори, те не правят анализ на пазара, продукта и екипа, така както типичен инвеститор

Смятам, че капиталът днешно време е евтин и може да се намери лесно. Целта на една нова компанията е да създаде страхотен екип, който да реализара страхотен продукт, който да задоволи голям пазар. Това само с пари не става. Нужен опит, знания, мрежата от таланти и партньори. Така че, следващият път когато търсиш капитал за своя продукт – пробвай първо с подходящ ангел инвеститор или фонд.

Ако трябва да препоръчам само една статия на тема блокчейн – това е.

 


Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчев

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа