Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.

Запиши се

Кои доставки на храни се облагат с 9% ДДС?

От |Публикувано на: 14.07.2020|Обновено на: 14.09.2020|

На 19.06.2020 г. Народното събрание при широко тиражирани промени в Закона за ДДС, които ще бъдат в сила за година и половина (01.07.2020 – 31.12.2021). Една от услугите, които се ползват с новата по-ниска данъчна ставка е доставката на храна в рамките на ресторантьорски и кетъринг услуги. Това само на пръв поглед звучи ясно, но всъщност крие доста специфики. Ще се постарая да ги разгледам по-долу.

Разлика между доставка на стока и доставка на услуга

Много важно разграничение в случая е дали става въпрос за доставка на стока (храна) или доставка на услуга (в ресторант или като кетъринг). С ДДС в размер на 9% се облагат услугите, но не и стоките.

Коя услуга е ресторантьорска?

Дефиниция за ресторантьорски услуги е дадена в допълнителните разпоредби на ЗДДС. Това са “услугите, които се състоят от доставка в помещенията на доставчика на храна и/или напитки за човешка консумация, следвани от достатъчно подпомагащи услуги, които позволяват незабавното им консумиране”.

Ресторантьорска услуга е именно това, което си представят повечето от нас – посещение на ресторант или заведение с цел консумация на храна, която се сервира на място.

Коя услуга не е ресторантьорска?

По-интересни са граничните случаи, които не се считат за ресторантьорска услуга. Тук говорим за доставка на стока – храна. Казано на прост език, консумацията на храната в ресторанта тук не е основната част от доставката.

В тази хипотеза попада продажбата на храна за вкъщи, включително и от ресторанти, вендинг машините, караваните, които предлагат храна, а също и гишета на ресторанти тип “drive-through”. На практика, ако вземете храна от ресторант за вкъщи, трябва да платите по-високо ДДС. Ако обаче седнете в ресторанта, и вземете останалата си храна в кутия за по-късно, тогава ДДС е 9%.

Коя услуга е кетъринг?

Дефиницията за кетъринг услуга е малко по-сложна, но не създава чак толкова проблемни ситуации в практиката. Съгласно ЗДДС “кетъринг услуги” са съвкупност от характеристики и действия, в които преобладават главно услугите и в които доставката на храна и/или напитки е само един компонент”. Кетъринг услугата трябва също да се различава от доставката на храна. Необходимо е, освен предоставянето на храната, да има и съпътстваща услуга – сервиране, осигуряване на седящи места или нещо друго.

Продажба на напитки в ресторант

Бирата, виното и спиртните напитки са изключени от обхвата на ресторантьорските и кетъринг услугите, които са обект на 9% данъчна ставка. Същото следва да важи и за напитки, тип коктейл, които съдържат комбинация от безалкохолна и алкохолна напитка. Когато се извършва доставка с предмет храна и алкохолна напитка, ДДС трябва да се сметне отделно за двете със съответната ставка.

Доставка на храни, предназначени за бебета и малки деца

По-ниска ставка на ДДС е предвидена и за доставката на някои храни, макар да да се касае за доставка на стоки, а не на услуги. Това са храните, предназначение за консумация от бебета и малки деца. Те са изброени в приложение №4 към ЗДДС и включват адаптирани бебешки млека и прахообразни каши, хомогенизирани зеленчукови и плодови пюрета до 250 грама, както и такива от месо, риба и ядки в същия грамаж.

Как се фактурират доставките със ставка от 9% ДДС?

Издаването на фактура за облагаема доставка е уредено в чл. 112 и сл. от ЗДДС. Когато се издава фактура от лице, което е регистрирано по ЗДДС, трябва да се посочат данъчната основа (цената на стоките или услугите) и данъчната ставка (размер на данъка). Когато в доставката са включение услуги или стоки със ставка 20% и такива със ставка 9%, съответните продукти или услуги трябва да бъдат посочени на отделни редове с отделно пресмятане на дължимия ДДС.

Авансови плащания по доставки с 9% ДДС преди изменението на закона

Възможно е за някои от доставките по чл.66 от ЗДДС да са направени авансови плащания. Такава би била ситуацията с авансово плащане за резервация на ресторант за провеждане на някакво събитие. В този случай, ако е издадена фактура, тя трябва да се анулира и да бъде издадена нова такава с намалена ставка на данъка. От значение е кога възниква данъчното събитие, а то е извършването на доставката. При авансови плащания, за които не е издадена фактура, следва да се издаде фактура с новата по-ниска ставка.

Използвана е снимка от www.freepik.com на evening_tao.

За автора: Никола Пенчев

Никола Пенчев
Ники обича нестандартния, новия и различния подход към бизнеса и правото. Завършил е Софийската математическа гимназия и право в Софийския университет.