Условия за участие във фермерски пазари за търговци и производители
Търговията с фермерски храни придобива все по-голямо разпространение у нас. Тази тенденция налага образуването на различни фермерски пазари, на които любителите на екологично произведени храни, могат да се снабдят с тях директно от производителя.
С настоящата статия целим да дадем информация относно лицата, които могат да се включат във фермерски пазари, както и важни изисквания, с които трябва да се съобразят.
Кой може да участва във фермерски пазар?
Във фермерските пазари могат да участват:
- регистрирани земеделски производители;
- занаятчии, регистрирани по реда на Закона за занаятите;
- производители на пиво и ракия, регистрирани по Закона за виното и спиртните напитки и Закона за храните;
- заведения, готвачи и кулинари, регистрирани като мобилни или временни обекти за приготвяне на храна, съгласно Закона за храните;
- търговци, регистрирани по реда на Търговския закон.
Условия за участниците във фермерския пазар?
Всеки един от участниците на фермерския пазар, без значение в коя категория попада, трябва да отговаря на следните изисквания:
- Да бъде вписан в Регистъра, воден от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ);
- Да разполага със Системи за самоконтрол и безопасност на храните.
Процедурата по регистрация в БАБХ е значително облекчена за лицата, които предлагат продукция на фермерски пазари. Това е така, защото участието в тях е доброволно и зависи от възможностите и желанието на участника. Вписването в Регистъра на БАБХ се извършва чрез подаване на заявление по образец към съответното териториално поделение на Агенцията в зависимост от района, в който се осъществява дейността. Към заявлението се прилага и списък с храни, които ще бъдат предлагани. Предвид непостоянния статут на пазарите, при попълване на заявлението не се посочва точното място, на което стоките ще се предлагат. За обработка на заявлението се заплаща и 34лв. държавна такса, като други допълнителни документи не се изискват.
Системи за самоконтрол и безопасност на храните се изготвят от технолози, които са запознати с действащото национално и европейско законодателство във връзка с предлагането, съхранението, здравно-хигиенни норми и изисквания при работата с храни. Те се изготвят индивидуално в зависимост от вида на стоките, които се предлагат.
Например лица, които продават ниско рискови продукти като плодове и зеленчуци, трябва да следят само за добрите хигиенни практики. Ако обаче търговската дейност включва производство на млечни и месни продукти, то тогава следва да са спазени изискванията, съобразно които продуктите да бъдат изложени в мобилни хладилни витрини.
Важно условие за участие във фермерски пазари е да се предлага само собствена продукция или такава, която е произведена по екологичен, натурален и здравословен начин, съгласно изискванията на действащото европейско и национално законодателство. Храните, които са обозначени като „био“ или ”органик” трябва да притежават сертификат.
Могат ли да се препродават стоки на други производители?
Обикновено фермерските пазари се организират в големите областни центрове, което затруднява малки производители да ги посетят. Тук идва въпросът дали търговци, изкупуващи продукцията на производители, могат да вземат участие във фермерските пазари.
Съществува възможност да бъде създадено обединение от земеделски производители, в което се определя, че същите ще бъдат представлявани от едно лице търговец. В този случай процедурата се усложнява, защото трябва да се изготвят Системи за самоконтрол, които да разделят производството на всяко едно лице, така че при евентуални санкции да е ясно от кого да бъде търсена отговорност.
От тук става ясно, че отговорността за предлаганите на фермерския пазар стоки се носи от лицето, което я продава, ако друго не е договорено. В тази връзка, ако сте търговец, който се е снабдил с продукти, произведени по неизвестен за Вас начин, носите риска предлаганите продукти да съдържат различни пестициди и вредни вещества. При установяване от контролните органи за наличието на вредните вещества в продуктите, санкция търпи търговецът, а не лицето, което ги е произвело.
При участието си във фермерските пазари участниците следва да носят със себе си всички документи, регламентиращи дейността им, за да могат да ги представят на контролните органи при евентуална проверка.
За търговците това е копие на актуално състояние на дружеството, вписано в Търговския регистър.
Земеделските производители са задължени да притежават документ за регистрация, съгласно Наредба № 3 от 29.01.1999г., а в случай, че са производители на биологични храни – в Регистъра на биологичното земеделие на МЗХГ.