От идея до устойчив бизнес.

Споделяме как развиваме дигитална компания в България.
Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.

15 април 2016

Закриване на фирма: процедура и документи

Регистрацията на фирма вече е доста лесен и формализиран процес. На практика цялата процедура може да отнеме по-малко от една седмица. Това лесно би могло да ни наведе на мисълта, че закриването на фирмата също едва ли е особено трудно. Уви, едно такова предположение не би могло да бъде по-грешно.

Колко време отнема?

Истината е, че закриването на едно ЕООД или ООД е доста сложен процес, който отнема повече от половин година. Всъщност може да се проточи и доста по-дълго.

За да престане да съществува едно дружество с ограничена отговорност, то трябва да бъде заличено от Търговския регистър. Преди това обаче се минава през още две фази – прекратяване и ликвидация. Необходимо е да се извършат определени действия в НАП и НОИ, а също така и фирмата да уреди текущите си задължения към свои кредитори.

В следващите няколко абзаца ще се опитам да очертая трите основни етапа, през които преминава закриването на една фирма.

calculator-1044172_1280

1. Вземане на решение за прекратяване и начало на процедурата

За щастие за започването на процедурата по закриване, е необходимо просто да бъде взето решение от съдружниците в ООД или пък еднолично решение от собственика на ЕООД. То се оформя като документ, в който се посочва, че дейността на дружеството се прекратява и започва производство по ликвидация.

В решението се определя срок за ликвидация, който е не по-кратък от 6 месеца. Назначава се и ликвидатор като това почти винаги е управителят. Важно е до НАП да се изпрати уведомление за прекратяването на дейността. След това решението, заедно с издадения от НАП документ се вписва в Търговския регистър. Към него се добавя и писмена покана до кредиторите на фирмата. Това са лицата, към които фирмата има задължения. Тези задължения трябва да бъдат уредени в срока за ликвидация.

2. Процес на ликвидация на фирма

Това е същинският етап по закриване на фирмата. Прекратяват се договорите с всички служители и се предават заедно с ведомостите в НОИ. Служителите в осигурителния институт извършват проверка по документи, дали всичко е наред и издават удостоверение, което трябва да се запази. Дори и фирмата да няма служители, пак трябва да се вземе удостоверение от НОИ, но тогава проверката е доста по-бърза.

Ако фирмата има задължения към кредитори, те се заплащат на този етап. В някои случаи дружеството няма достатъчно имущество, за да покрие всички натрупани задължения. В този случай се преминава към още по-сложната процедура по несъстоятелност в съда.

В самия край на определения срок за ликвидация се изготвя и заключителен баланс, в който се описват активите на дружеството към към съответния момент, т.е. всичко, което то притежава. Най-добре е това да бъде извършено от счетоводител. На база на този баланс се разпределя и имуществото между съдружниците, съобразно с техните дружествени дялове.

3. Заличаване от Търговския регистър

Когато процедурата по ликвидация приключи, в Търговския регистър се обявяват удостоверението от НОИ и заключителния баланс. Ако всички документи са изрядни, фирмата се заличава от регистъра и с това цялата процедура приключва.

Как да подходите при закриване на фирма?

Наемете специалист. Процедурата е доста дълга и има много места, на които можете да сбъркате и това да ви забави значително. Да, забавянето няма да бъде фатално, тъй като едва ли заличаването на фирмата ще бъде нещо спешно. Все пак обаче съдействието на някой, който има опит в процедурата ще ви спести доста усилия, нерви и време, а не е изключено дори и пари.

Други статии:


Над 10 000 доволни клиенти

4.9/5 review rating 5 от 613 в Google | 4.9/5 review rating 5 от 443 във Facebook | Виж всичкиreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

Advokatami.bg е отразен в медиите: Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа