От идея до устойчив бизнес. Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.
18 август 2015

Кога се дължат осигуровки за съдружник, собственик или управител на фирма?

Едни от въпросите, които потребители и партньори най-често ни задават, са свързани със задължението за плащане на осигуровки след регистрация на фирма. Как се осигуряват съдружниците в ООД, собственикът на ЕООД или управителят на фирмата? С този пост ще се опитам да внеса малко информация по въпроса.

Осигуряване на съдружници или собственици на фирми

На първо място, важно е да се има предвид, че за съдружниците или едноличния собственик на капитала осигуровки не се дължат, ако са налице две условия:

  • съдружникът/собственикът на фирмата не е управител;
  • съдружникът/собственикът на фирмата не извършва трудова дейност във фирмата

Ако се извършва трудова дейност във фирмата и се получава възнаграждение за това, съдружникът трябва да се осигурява. Разпределянето на печалбата от дейността на фирмата обаче не се счита заплащане на възнаграждение.

woman-687560_640

Осигуряване на управителя

Управителят на фирмата задължително се осигурява. Ако собственикът на фирмата е и управител, той се осигурява. Ако има повече от един управител, всеки от тях се осигурява самостоятелно. Ето какви запитвания получаваме най-често:

Вече се осигурявам на трудов договор. Трябва ли да се осигурявам и като управител?

От значение е месечното възнаграждение, върху което управителят се осигурява на трудовия си договор с друг работодател.

  • Ако осигуровките по трудовия договор се плащат върху сума, надхвърляща максималния осигурителен доход (2600 лв. на месец), лицето не се осигурява като управител;
  • Ако осигорвките по трудовия договор се плащат върху сума, по-малка от 2600 лева, управителят трябва да се осигурява върху сумата, която получава като възнаграждение като управител, но сборният осигурителен доход не може да надхвърля максималния*.

Не е нужно работодателят да бъде уведомяван за това, че лицето извършва дейност и като управител.

*Пример 1: Управителят работи на трудов договор и се осигурява на заплата 1 000 лв. Като управител получава възнаграждение в размер на 1 500 лв. Общият доход е 2 500 лв., което е по-малко от максималният осигурителен доход (2 600 лв.), следвателно фирмата ще плаща осигуровки на управителя върху цялата сума от 1 500 лв.

*Пример 2: Управителят работи на трудов договор и се осигурява на заплата 2 000 лв. Като управител получава възнаграждение в размер на 2 000 лв. Общият доход е 4 000 лв., което е повече от максималния осигурителен доход. Следователно фирмата ще плаща осигуровки само до максималния размер, т.е. разликата между максималния доход и доходът по трудовия договор, т.е. 2 600 – 2 000 = 600 лв.

Кой заплаща осигуровките на управителя?

Отговорът на този въпрос зависи от това, дали управителят получава възнаграждение от фирмата за дейността си.

  • Ако управителят получава възнаграждение от фирмата, осигуровките се плащат на база на възнаграждението и следва да се удържат от него.
  • Ако управителят не получава възнаграждение, той се осигурява като самоосигуряващо се лице. В този случай се подава декларация до НАП в 7-дневен срок от започване дейността на фирмата.

Кой вариант за осигуряване да избера като управител?

Не може да се отговори категорично на такъв въпрос. Повече собственици или съдружници във фирми предпочитат да се осигуряват като самоосигуряващи се лица, които не получават възнаграждение от фирмата. Така не се дължи 10 % данък общ доход върху възнаграждението, а също така и често осигуровките са по-ниски.

Трябва ли да използвам счетоводител?

Във връзка с осигуровките е силно препоръчително да се използва счетоводител, особено ако фирмата има и други служители. Използването на счетоводител или счетовдна кантора също така е задължително при годишното приключване и съставянето на годишен финансов отчет.

Advokatami.bg може да ти посредничи за осигуряването на качествено и достъпно счетовдно обслужване. Ако желаеш да се запознаеш с нашите оферти, можеш да ни пишеш на e-mail pitai@advokatami.bg.Фактът, че въпросите, свързани с осигуровките след регистрация на фирма, са толкова често срещани, не е изненада. Осигуряването е една от сравнително сложните области на правото и често създава проблеми. В горните редове опитах да обобщя своето виждане по темата, но при осигуряването всеки случай може да разкрие свои особености. Поради това консултацията със специалист винаги е препоръчителна.

Други статии:


Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа