От идея до устойчив бизнес. Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.
13 май 2016

Полезно за бизнеса: книги, инструменти, хора, статии, блогове

Преди няколко дни бях поканен във фейсбук група където супер готини хора споделят знания и опит за лична продуктивност и бизнес развитие. Най-вече споделят книги.

Веднага тръгнах да споделям мои заглавия на книги, но постът стана твърде дълъг. Ето защо реших да го допиша тук – с повече инфо. Включвам не само книги, но и полезни инструменти, хора за следване, статии и блогове.

Нещата по-долу ми помогнаха да развия идеите и уменията си през последните 3-4 години:

 • Във втори курс по право съосновах pravatami.bg – инициатива с идеална цел; малко след първата година успяхме да спечелим безвъзмездно финансиране на стойност 144,000 лв. Станах най-младия лидер на най-младата организация в портфолиото на финансиращата организация.
 • Близо 4 години по-късно pravatami.bg достигна до над 2 милиона българи.
 • Макар и с идеална цел, организацията има и собствени източници на приходи.
 • В периода март 2013 – март 2014 бях изпълнителен директор на Ийт Уел АД. Заварих компанията на 100,000 лв. загуба. Заедно с екипа ми, в м. март 2014 отчетохме печалба 130,000 лв. Покрихме 100к загуба от предната година и останахме на 30к печалба. (Отчетите ни са публични в Търговския регистър.)
 • Преди 2 г. инвестирах 150 евро в havliika.com. Излязох на печалба на първата седмица и от тогава това е успешен и печеливш бизнес.
 • В началото на 2015 стартира Advokatami – технологична компания, която прави иновации в правната индустрия. Работим с мрежа от адвокати и бутикови адвокатски кантори. Нашата технология оптимизира времето им, а това е равно на поне 50% по-ниски хонорари и такси за клиентите (малкия и среден бизнес). Не спираме да усъвършенстваме нашия базов AI (artificial narrow intelligence), който помага на бизнеса да автоматизира и управлява ежедневния си поток от документи; запазва часове за адвокатски консултации.
 • В момента живея в Сан Франциско, но всеки ден давам всичко от себе си за работата си в България. Пак съм зиг на всички заг – обикновено живееш в България и работиш дистанционно в Сан Франциско. Аз живея в Сан Франциско и работя дистанционно в България. Скоро се прибирам!

Книги

Всички книги ги имам във формат за Kindle и мога да ти изпратя тези, които искаш. Само ми кажи.

Ако нямаш Kindle – купи си веднага, защото това ще е най-добрата инвестиция, която можеш да направиш:

 • Винаги със себе си ще имаш всички свои книги.
 • Можеш да четеш когато, каквото си пожелаеш.
 • Можеш да имаш книгата, която искаш за няколко секунди.
 • Всичко, което подчертаваш след това можеш лесно да експортнеш в текстов файл.

Купувай си книгите – не ги търси пиратски. Авторът от това печели => може да напише още => може да научиш още.

Подреждам ги не по важност или въздействие. Има и такива, които на пръв поглед не са “бизнес книги”, но в тях има много бизнес знания.

Много от книгите съм чел в различен етап от развитието си и са ме провокирали по начин, по който пък сега не биха.

Anything you want – Derek Sivers. Фундамент. Основа за всеки, който тепърва стартира. Основни принципи и начин на мислене. Derek е един от любимите ми човешки същества.

Zero to One на Питър Тиел, основател на PayPal и Palantir. Задължителна за всеки, който стартира.

The Lean Startup – Книга превърнала се в движение. Четох я преди 3-4 години. Основни принципи, които използваме почти всяко тримесечие. 100% полезна за стартиращи предприемачи. Ако имаш развит бизнес, но си я пропуснал – хвърли и един поглед. Заслужава си.

The Hard Thing About Hard Things – Подходяща е за CEO хората. Всичко от Ben Horowitz си заслужава. Успешен и уважаван предприемач не само в Долината. В момента VC компанията му с Marc Andreessen (Netscape) – Andreessen Horowitz e една от най-престижните и желана от основатели в целия света.

Business Model Generation – попадна ми в ранните години на Pravatami и беше полезна.

The Art of Start 2.0 – простички, но фундаментални неща. Това е нова версия, която излезе преди няколко месеца. Бях на събитие в Долината, където Гай я представи. Не я бях чел, но определено ме впечатли. Купих си я и не съжалявам – беше полезно да си припомня някои неща.

#AskGaryVee: One Entrepreneur’s Take on Leadership, Social Media, and Self-Awareness – в момента я чета, най-вече защото Гари е супер забавен. Винаги има какво да каже, което да те провокира.

Thinking, Fast and Slow – не гледай заглавието и това, че е комерсиално. Канеман има нобелова награда. Книгата е фундаментална за начина по който работи съзнанието и подсъзнанието ни. А това е супер полезно не само за бизнес, ами за всичко в живота.

Out of Our Minds: Learning to be Creative – Ken Robinson, човекът с едни от най-гледаните TED Talks (тази книга да не се бърка с Елементът, пак на Кен).

Don’t make me think – основна за всички, които се занимават с уеб. Скоро излезе нова, дописана версия. Беше ми много полезна. 

Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future – Вдъхновяващо. В същото време ще научих много за PayPal, Tesla, SpaceX, Solar City, Hyperloop — все компании, за които се говори много.

Hackers and Painters –  колекция от есетата на Paul Graham, основател на Y Combinator – най-желаният стартъп акселератор в света. Просто всяка думичка си заслужава. Невероятно аргументиране и мисъл.

How to win friends and influence people – Ако име още някой, който не я е чел… Заглавието отново е комерсиално, но съдържанието е на тема общуване и социално поведение. Основополагаща книга за всички появили се след това в тази област.

Influence: The Psychology of Persuasion – още по темата от по-горе. Супер добра и полезна за всички, които се занимават с продажби и бизнес развитие.

Getting to Yes – темата е Преговори. Кратка, ясна и може би единствената книгa, която ти трябва по темата.

Leaders eat last от Simon Sinek, може би ти е познат с видеото си в TED.

Start with why – отново Sinek – видеото от TED в книжен формат и повече примери.

Less is More – готина малка книжка, която се чете за няколко часа

Letting go of the words – непрестанно се опитвам да пиша с по-малко думи и с повече значение. Опитвам се да налагам това и на екипа ми.

The Five Disfunctions of a team – ако си управлявал екип – знаеш какви са трудностите. Ако искаш да водиш екип – прочети я, няма да навреди. Чете се бързо и лесно.

Pitch Anything – пичваме (представяме се) постоянно, а не само когато трябва да търсим финансиране за бизнес идея. Пичваме дори кой филм ще гледаме в компанията, пичваме къде ще ходим на почивка.  

Reinventing organizations – задълбочен подход към съвсем нов начин за организиране на хора. Иновативен подход, който се ползва от Zappos, пробва се от хората в Buffer. Добре е да си запознат с него. Ние още сме се пробвали :)

Remote: Office Not Required – от основателите на Basecamp (ex. 37Signals). Така е – офисът въобще не е задължителен. Всички мои организации са Remote.

Rework – също от тях: Jason Fried and David Hansson Чете се бързо и лесно. Само конкретика.

Getting Real – за който работи или иска да работи с уеб апликации. Пак от хората по-горе.

Sapiens: A Brief History of Humankind – супер популярна е в момента в Силициевата долина. Прочетох я преди няколко месеца и скоро не съм подчертавал толкова много в някоя книга. Всъщност не мисля, че в която и да е съм подчертавал повече. Страхотна логическа мисъл на автора, супер много провокации на социални, политически и икономически теми. Книгата, напоследък която подарявам най-често.

Шогун – Не е бизнес ли? Тук има толкова много материал на тема: стратегия, тактика, преговори, влияние, които директно можеш да попиеш.

The 100$ Startup – полезна за всички стартиращи и начинаещи.

The startup’s owner manual – пак като горе.

The 4-hour work week – Заглавието е комерсиално и да не заблуждава. Тим избира това заглавие под натиск на издателя си и след тестове на различни заглавия в AdWords. Книгата не е за това как ще работиш по 4 часа в седмицата и ще обикаляш света. Книгата е на тема продуктивност, ефективност, хакове и трикове.

Innovator’s Dilema – името Clayton Christensen е достатъчно тук. 

Linchpin: Are You Indispensable? + всички друго от Seth Godin.

The Virgin Way – супер приятно четиво за подхода на Ричард в различните им начинания.

Losing my Virginity – също докато си на вълна Брандсън.

I’m Feeling Lucky: The Confessions of Google Employee Number 59 – преди доста години четох тази книги, може би някъде преди да започнем pravatami.bg или точно в началото. Разказва ранните години на Google през погледа на ключов играч в маркетинга на компанията.

Ок. Стига толкова книги. Не мога да ги изброя всичките. Пропуснах страшно много. Ще се радвам да продължим дискусията в коментарите под статията или във facebook.

Tools

Google Drive (Docs) – бърза колаборация с екипа по текстови документи, таблици, презентации. Ползваме го от Ден 1 в pravatami.bg и всички други проекти.

Trello – безплатен инструмент за мениджиране на проект или определени дейности. Изключително удобен за процесорност и етапност при определени задачи. Въведохме го преди 2-3 години, но в края на 2015 вече не можеше да поема всички наши нужди. Тогава добавихме и втори инструмент (този по-долу).

Basecamp 3 – платен е, но си заслужава. Едно място – това е Щабът!  Всичко тръгва и се ръководи от там в нашата организация. Имейлът драстично намалява, дори спира като поток. Basecemp 3 има страхотен и изчистен дизайн, а функциите са:

 • Чат 1:1 или групов
 • Стена за по-големи съобщения
 • Автоматичен чек-ин с екипа. Напримeр в Advokatami всеки ден в 17 часа получаваме питане “Как мина днес?” и всеки от екипа споделя какво е правил, къде е ударил греда, къде има голям успех. Така всички сме в синхрон – винаги. Чек-ин опцията може да се ползва за всякакви други въпроси като “Какво ще правиш този уикенд?”, “Какво предстои за седмицата?” и т.н.
 • To-do’s секция със списъци и задачи за отмятане
 • Календар
 • Място за съхранение на всички файлове
 • Има удобни филтри като: къде изоставам, кой-какви задачи има, какво мина, какво предстои
 • Има удобни доклади за това кой до къде е и т.н.

Да има, още 10,000 проджект мениджмънт инструменти като Asana, Jira и т.н., но Basecamp 3 не заменям с нищо друго. Пробвал съм ги всички и съм сигурен за себе си и организациите, които ръководя.

Things – не мога да си представя живота си без това апче. Налично е обаче само за Маc. Най-готината му функция е възможността супер бързо да въвеждам идеи (без значение в кой таб/прозорец се намирам) или задачи за вършене в работата и личния ми живот. Тази комбинация има опция и да “грабва” мястото където се намираш като слага линка към страницата / файла в самата задача.

Evernote – това е моят склад / aрхив за какво ли не. От имейла ми директно препращам имейли / инфо, които искам да запазя. Най-вече използвам функцията за запазване (клипване) на сайтове или части от сайтове по notes и с tags: с това приложение на chrome. Супер якото е, че когато правя търсене в google – вдясно се появат резултатите и от моите notes. Има безплатна и платена версия. Заслужава си платената версия… $2 на месец е!

Pocket – за дочитане на статии, които сега нямам време да чета и които обикновено чета по опашки, пътуване и едни други места :)

Blinkist – резюмета на книги. Заслужава си годишния абонамент, беше около 50 долара. За 15 мин. Може да се запознаеш с основните, най-важни, моменти в книга. Имат супер голяма база данни. Разбира се преживяване както с книгата не е същото, но ако тези 15 мин. ти допаднат може си намериш книгата.

Mint – всички банкови сметки, карти, PayPal и потоци пари на едно място. Супер удобно за бюджетиране на лични финанси. Не знам дали работи в БГ.

Excel – няма как да правиш какъвто и да е бизнес, ако не се справяш с основите в ексел. И под основи нямам предвид да попълваш клетки и да смяташ с джобния си калкулатор (както правеше един стар познат). Гледай поне това видео на Joel Spolsky (основател на Trello, Stakoverflow и т.н.)

Slack – виски в САЩ са полудели по този IRC ап. Причините са много и различни, но не са важни тук. Работихме със Slack няколко месeца. Проблемите ни бяха, че трябваше да го свързваме с още куп други апове, които ползваме и че имаше прекалено много чат. А истинската работа не се върши с чат. Точно по това време излезе Basecamp 3 с опцията за чат (ping) вътре и тогава казахме чао на Slack.

1Password – платена е, но напълно си заслужава. Отново не бих могъл да си представя ежедневието без този ап. Не само заради всички пароли и данни за достъп, но и заради различните адреси, кредитни, дебитни карти: всичко се попълва с един клик.

Buffer – за управление на всички социални канали и мрежи

ScanBot – безплатно е. Супер бързо и лесно сканираш документ. Има опция за синк в Dropbox / Google Drive.

Recordit – видео скрийн шотс, супер бързо и лесно. Може да стават и на gif.

Airbnb – за екипни ваканции и пътувания.

Uber – за предвижване от точка А до точка Б

Хора

Хората, които е добре да следиш в социалните мреци, Quora, имейл бюлетини…. ако имаш бизнес интереси (подреждам ги случайно):

  • Paul Graham
  • Sam Altman
  • Elon Musk
  • Peter Thiel
  • Reid Hoffman
  • Derek Sivers
  • Naval Rathkin
  • Jeff Bezons
  • Tony Robins
  • Marc Andreessen
  • Ben Horowitz
  • Tim Ferris
  • Gary Vaynerchuk
  • Kevin Kelly
  • Neil Patel
  • Rand Fishkin
  • Jason Fried
  • Clayton Christen
  • Guy Kawasaki
  • Vinod Khosla
  • Jason Calacanis

И този пост стана доста дълъг. Ще пусна втора част с полезни статии и блогове по темата. Ако си стигнал до тук и ти е било полезно – кажи ми в коментарите по-долу, или добави нещо, което съм пропуснал, или просто ми пиши, за да се запознаем.

biznes knigi
Други статии:


Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангеловаreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа