Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.

Запиши се

Качеството на живота ти зависи от качеството на решенията ти

От |Публикувано на: 08.10.2020|Обновено на: 08.10.2020|

1/ Качеството на живота ти зависи от качеството на решенията ти.

2/ Всяко решение има цена на пропуснатите алтернативи. Когато взема решение да отида на фитнес, плащам цената да не се видя с приятел или да не проуча компания, в която да инвестирам или да прочета книга и да науча нещо ново. Трябва да съм наясно с цената, която плащам.

3/ Kачеството на решението няма общо с резултата.

4/ “Позитивен резултат => добро решение” и “негативен резултат => лошо решение” не е задължително вярно.

5/ Случайности, късмет и други фактори имат голямо значение за резултата.

6/ Оценката на процеса по вземане на решение и оттам качеството на решението следва да се правят преди да е ясен резултатът, за да се избегне преднамереност и “нагласяне”.

7/ Може да направиш страхотен процес по вземане на решение, да вземеш най-доброто решение, но резултатът да бъде негативен. Това обаче не означава, че следващия път не трябва да вземеш същото решение.

8/ Отново: резултатът не се влия само от твоето решение. Късмет, случайности и други фактори играят огромна роля.

9/ В случай, че имаш лош резултат не бива да правиш заключение, че процесът ти на вземане на решение е бил грешен / решението е било грешно. “Следващия път няма да повторя тази грешка”. Оцени обективно качеството на решението, без да вземаш предвид резултата.

10/ Оценката на качеството на решението трябва да се случва независимо от резултата, спрямо налични обективни фактори.

11/ Когато си взел решение и имаш позитивен резултат, не се заблуждавай, че е в следствие на добро решение. Може да не е. Отново оцени обективно процеса и решението, виж дали позитивният резултат не е случайност или късмет, или принос от други фактори.

Коментари и дискусия – на този линк.

За автора: Станимир Ненов

Станимир Ненов
Основател и предприемач. Радвам се, ако успявам да създавам полезни неща. Помагам и на други да създават. Повече на www.nennoff.com