От идея до устойчив бизнес. Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.
13 август 2015

Социалните медии като източник на правни проблеми

Съвременните иновации и мултимедии непрекъснато подтикват фирмите и техните служители към онлайн пространството. Фирмите все повече и повече се ориентират към различни онлайн платформи за достигане до своите клиенти, непрекъснато промотират свои събития в интернет и като цяло се стремят към засилено присъствие в онлайн пространството. Служителите пък изпитват неистово желание да се похвалят къде са започнали работа, как точно протича работният им ден, къде ще се прави team building и така нататък. И всичко това е напълно нормално, тъй като сайтове като Facebook, Twitter, LinkedIn са изключително ефективни с оглед комуникацията между фирми, служители и клиенти. Независимо от всички плюсове на присъствието на дадена фирма в онлайн пространството обаче, има неща, на които трябва да се обърне специално внимание от правна гледна точка, тъй като могат да докарат много проблеми.

Рекламиране

Много често в стремежа си да привлекат повече клиенти фирмите са склонни да прекрачват различни правни граници. Така например често срещана практика е да се промотира дадена стока или услуга като изключително качествена, единствена по рода си или пък като много по-добра от тази на конкуренцията. Рекламата е хубаво нещо, но с нея трябва да се внимава. Законът категорично забранява заблуждаващата и сравнителната реклами като способи за привличане на клиенти, а този, който ги използва, подлежи на санкции. С други думи потребителите не бива да бъдат заблужвани за качеството на предлаганата стока или услуга. Като под качество следва да се разбират всичко, което е свързано с продукта – от начина на производство, през доставката, та до начина на използване, годност и прочие. Потребителите не бива и да бъдат подтиквани към покупката на дадена стока или услуга чрез реклами от типа “Хип-хопа ми е много по-добър от хип-хопа ти”. Бизнесът следва да рекламира това, което предлага, да бъде ясен и точен в описанието на услугите си и най-вече трябва да проявява респект и уважение както към своите клиенти, таки и към своите конкуренти.

Опасността от глоби и възникването на правни спорове всъщност може много лесно да бъде намалена, а дори и напълно премахната. Това може да се постигне например като бъдат зададени точни и ясни правила за всички в дадена фирма относно съдържанието, което може да бъде публикувано в социалните медии. На следващо място преди да се направи някаква реклама или съобщение онлайн, е добре да се помисли дали същото съобщение би било направено и в различна от свободната интернет среда, например на бизнес среща или интервю. Не на последно място, макар и сигурен съм да звучи доста радикално – защо не се помисли за адвокат или юрист, който да следи публикуваното в интернет съдържание и да не допуска излизането на материали, които могат да застрашат не само имиджа, но и правната стабилност на една фирма?

Конфиденциалност

Друг често срещан проблем и източник на опасност е нарушаването на различни клаузи за конфиденциалност, като в повечето случаи това се случва несъзнателно. Емоциите са определящи за хората в много аспекти и например радостта от сключена сделка или повишаване на заплатата могат да доведат всеки до желанието да се похвали за това в интернет. Възможен е и обратният вариант, в който работник е бил уволнен и в гнева си той започва да сипе хули по адрес на работодателя си онлайн. В някои случаи това по никакъв начин не би трябвало да е проблем, но понякога това може да е в пряк разрез с подписано споразумение за поверителност или нарушаване на добрия имидж на дадена фирма. Поради тачи причина е добре преди да публикуваме нещо, все пак да се замислим дали така няма да нарушим някое вътрешно правило, което впоследствие да е основание за въникване на правни спорове.

the-very-secret-plan-661245_640

Авторски права

Типично и често нарушавано право в интернет е именно авторското право. Тази статия много добре описва проблема и рисковете, които крие и затова аз няма да се спирам подробно. Ще добавя само, че на пръв поглед споделянето на една снимка, на която случайно сте попаднали в интернет, със сигурност изглежда незначително и нещо, което всеки прави ежедневно в големи количества. Но в резултат на мащаба на социалните медии и скоростта, с която се обменя информация чрез тях, това може да бъде достатъчно, за да изложи фирмата на риск от започаване на различни правни процедури спрямо нея.


Не веднъж съм казвал, че социалните медии са един от основните инструменти, които следва да бъдат използвани от всеки бизнес, независимо дали сега стартира или вече се е наложил на пазара. Те обаче крият и редица опасности, започвайки от съвсем незначителното разсейване и намаляване на продуктивността и завършвайки с налагане на глоби и започване на съдебни процеси в резултат на неправомерно публиквано съдържание. Най-добрият способ за решаване на тези проблеми си остава самоконтролът на всеки отделен член от екипа на дадена фирма. Докато го има самоконтрола за начина, по който се използват социалните медии, не би трябвало да ги има опасенията за различните негативни последици, които могат да настъпят от тях.

Други статии:


Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа