Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.

Запиши се

Стрес води до прогрес

От |Публикувано на: 23.04.2020|Обновено на: 14.09.2020|

Есента на 2018. Среща на Power of BG (група предприемачи) с Радосвет Радев. Цитирам по памет въпрос в залата и отговор:
– Г-н Радев, в България имаме всички предпоставки да сме модерна и богата държава, защо не ни се пoлучават нещата?
– Защото живеем прекалено добре. Прекалено сме щастливи. Великите неща се правят в трудни времена, в състояния на стрес, тъга, отчаеност. Голяма поезия, музика, картини, изборетения са се създавали именно в такива моменти.

Още един цитат: “A man who does not understand the benefit of suffering does not live a clever and true life. Mankind has never achieved greatness but through suffering.” — F. ROBERT DE LAMENNAIS

Мога да направя аналогия и в изграждането на здраво и силно тяло. Без стрес, мускулът не расте, костите не заздравяват. Искаш на всяка тренировка да имаш по-добри постижения от предната: да вдигаш по-тежко, за да стресираш мускула, да расте.

Още една аналогия. За силна имунна система: когато гладуваме, да кажем 16, 24 или повече часове, здравите клетки в тялото ни се мобилизират на пълни обороти и в същото време се елеминират лоши клетки. В дългосрочен план тази практика води до по-здрав организъм. Гладуването и нередовното хранене са полезни.

За автора: Станимир Ненов

Станимир Ненов
Основател и предприемач. Радвам се, ако успявам да създавам полезни неща. Помагам и на други да създават. Повече на www.nennoff.com