От идея до устойчив бизнес. Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.
10 април 2020

Свободно движение на гражданите по време на извънредно положение

Във връзка с въведеното извънредно положение се наложи ограничено движение на гражданите на територията на Република България, а и в световен мащаб. Ограничено е предвижването между областните градове, като се изградиха пропускателни пунктове, контролирани от органите на МВР. По отношение на въздушния транспорт се предприеха мерки, като движението на пътниците се организира от посолствата към съответните държави. Тук ще обърнем малко внимание на това кое е позволено и кое – забранено във връзка с правото ни да се предвижваме свободно.

Пътуване между областни градове

В съответствие със заповед, издадена от министъра на здравеопазването, се допуска влизането и излизането на гражданите през КПП само при възникнала неотложна необходимост. Пътуващите граждани следва да представят декларация по образец на входовете и изходите на градовете. Гражданите, които пътуват по други неотложни причини, представят лична карта и декларация.

Мерките вероятно ще бъдат ревизирани, но към момента се допуска пътуване:

  • По работа;
  • За установяване на нов адрес или завръщане на стар такъв;
  • По медицински причини;
  • По необходимост да се помогне на близък, който има здравословна нужда.

Ограничения при пътуване в чужбина

Министерството на външните работи разпространи актуална информация за различните мерки и ограничения за придвижване на пътници към Европа и по света. Всяко пътуване, което не неотложно, е забранено.

Гражданите, пристигащи от държави с висок риск на разпространение на COVID-19, следва да изкарат 14-дневна карантина. Списъкът с държави се актуализира от МВнР.

Ограничение на посещението на паркове и градинки

Със заповед на Министъра на здравеопазването беше забранен достъпа до паркове, спортни площадки и градинки от страна на граждани. Целта е да се избегне събирането на много хора на едно място. Към момента се допуска гражданите да разхождат своите домашни любимци в съответните площи. Преминаването през паркове по-скоро се толерира от органите на реда.

Достъпът до Природен парк Витоша беше забранен за гражданите на гр. София. Това се случи със заповед на кмета на Столична община.

Към момента се обсъжда ревизиране на мерките и вероятно забраната за посещения на паркове и градинки ще отпадне.

Свободно движение извън изрично забраненото

Към момента свободното движение извън всичко, което е изрично забранено, е позволено. Допустимо е разхождането по градските и извънградски площи, които не попадат в рамките на паркове или спортни площадки. Практикуването на спорт на открито също не е забранено като се допуска бягане и колоездене по улици и тротоари в града, както и навсякъде извън града.

Свободно движение на гражданите по време на извънредно положение
Други статии:


Над 17 000 доволни клиентиreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа