От идея до устойчив бизнес. Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.
02 август 2017

Запазване на фирма – процедура

Един от основните елементи на една фирма е нейното име. То се избира към момента на регистрация на фирмата в Търговския регистър и трябва да бъде уникално. Това означава, че не се допуска да има две фирми с идентични имена. Всеки месец в България се регистрират хиляди фирми. Всяка от тях има свое наименование и колкото повече фирми – толкова повече имена. Става все по-трудно да се намери име, което едновременно да се харесва на собствениците и да бъде свободно. Поради това Агенция по вписванията създава една възможност за застраховка на бъдещи предприемачи, а именно – запазване на фирма. Запазването на фирма всъщност означава запазване на име за определен период. През този период друго лице не може да регистрира фирма със същото име.

Как се прави запазване на фирма?

Запазване на фирма се прави с подаване на заявление по образец в Търговския регистър. Заявлението е Д1 и може да бъде подадено на място в офис на Агенция по вписванията или онлайн чрез сайта на търговския регистър.

Подаването онлайн има големи предимства. На първо място то спестява време и усилия, а на следващо – електронните услуги на регистъра са двойно по-евтини от тези на гише. В момента (август, 2017) таксата за запазване на фирма е 50 лв. при плащане на място и 25 лв. при електронно запазване. За да бъде подадено онлайн заявление, е необходим електронен подпис на подателя или на упълномощено от него лице.

Срок за запазване на фирма

Дадено име е защитено за заявителя за период от 6 месеца. През този период само той може да регистрира фирма с това име. След изтичането му ограничението отпада. Когато 6-месечният период изтече, няма пречка да бъде пуснато ново заявление за запазване и срокът да се удължи с нови 6 месеца.

Как се регистрира фирма със запазено име?

Регистрация на фирма, чието име е запазено, може да бъде направена единствено от лицето, което е запазило името. Дори и заявителят на името да се е споразумял с трето лице то да използва името за регистрация на своя фирма, това споразумение няма да бъде прието от Агенция по вписванията.

Кога има смисъл да се запазва име?

Малко са хората, които предварително запазват името на своята фирма. Повечето предпочитат направо да пристъпят към регистрация. Ако директно ще се регистрира фирма, няма никакъв смисъл от предварителна процедура по запазване.

Има смисъл името да се запази, когато собственикът на бъдеща фирма или съдружниците са се спрели на име, но все още не са готови да регистрират своята фирма. Тогава, за да се подсигурят, че името ще остане свободно, те могат да го запазят за срок от 6 месеца.

Няма пречка да бъдат запазени и много имена. Запазването на име не води след себе си до задължение за регистрация на фирма. Не е необходимо да се заявява и изрично пред Агенция по вписванията, че фирма няма да бъде регистрирана.

Запазване на фирма

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа