Декларация за пътуване на дете в чужбина

За да пътува дете свободно при преминаване на границата на страната самостоятелно или с придружител.

Вземи безплатно този и още 100 документа за бизнес и лични нужди, включени в абонаментен план. Неограничен достъп до всички документи.
Виж как сега или се .

Цена: 0 лв.
Време: 2 мин.

Пътуване на едно дете в чужбина винаги е съпроводено с много емоции. Често обаче то започва по не най-подходящия начин, защото родителите са пропуснали да изявят съгласието си то да напусне страната без единия или двамата от тях. Именно за да се избегнат подобни моменти, е необходима тази декларация като част от планираното пътуване.

Използвай Декларация за пътуване на дете в чужбина, ако:

  • Детето ти ще пътува в чужбина и няма да бъде придружавано от двамата родители едновременно.

Важно!

  • Задължително е декларацията да бъде подписана от двамата родители. Това може да стане в един документ или в два отделни. Ако единият родител е починал (или е в безизвестност), това следва да се удостовери със съответния документ.
  • Декларацията следва да бъде нотариално заверена.
  • За деклариране на неверни данни се носи наказателна отговорност съгласно българското законодателство.

Допълнителна важна информация

Когато едно дете, ненавършило 18 години, напуска границите на Република България и то не се придружава едновременно от двамата родители в чужбина, граничните власти задължително проверяват до колко лицето или лицата, които придружават детето имат основание за това. Това се изисква с цел да се предотврати трафикът на деца, а също и незаконното лишаване на единия родител от родителски права. Затова в случаите когато едно дете напуска страната само с единия родител е необходимо изричното съгласие на другия родител за това, а когато детето напуска страната само, без придружител, или с трето лице (учителка, леля, баба и т.н.) е необходимо изричното съгласие и на двамата родители.

Още нещо?

Щом имаш дете, ненавършило 18 години и се интересуваш от неговите права, тогава може би и следващите няколко документа ще ти бъдат полезни:

Над 7000 доволни клиенти

5.0/5 review rating 5 от 529 в Google | 4.9/5 review rating 5 от 398 във Facebook | Виж всичкиreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

Advokatami.bg е отразен в медиите: Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа