Декларация за даване на съгласие по чл. 26 от Семейния кодекс

Официален документ за наличието на съгласие от единия съпруг за извършване на сделка на разпореждане от другия супруг със семейното жилище, негова лична собственост.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Този документ все още не е публикуван.Свържи се с наш адвокат и ще го изработим специално за теб.Изпрати запитване

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Въведение

Отношенията между съпрузи могат да бъдат изключително разнопосочни. С цел да се защитят интересите на децата, а и на самите съпрузи, законът въвежда редица правила. Едно от тях обхваща отношенията между съпрузите при действия на разпореждане със  семейното жилище, когато то е собственост само на единия от съпрузите. Това важи само ако съпрузите нямат друго жилище – обща собственост или лична собственост на всеки един от тях. В тези случаи е необходимо изричното съгласие за извършване на определените действия. То трябва да е изразено по някакъв начин и тази декларация е удачен избор.

Декларация за даване на съгласие по чл. 26 от Семейния кодекс, ако:

  • Съпругът ти е собственик на семейното жилище и иска да се разпореди с него, а ти нямаш нищо против това.
  • Ти си собственик на семейното жилище и при извършване на действия на разпореждане с него искаш да си правно изряден и да докажеш, че другият съпруг е дал съгласието си за тези действия.

Важно!

  • Ако няма дадено съгласие, разпореждане със семейното жилище може да се направи с разрешение на районен съдия. Такова се дава, когато се установи, че разпореждането няма да увреди ненавършилите пълнолетие деца на съпрузите.
  • Законът не поставя изискване за формата на тази декларация, но с оглед правната сигурност е добре тя да бъде нотариално заверена.

Допълнителна важна информация

По смисъла на Семейния кодекс семейно е онова жилище, което се обитава от двамата съпрузи и техните ненавършили пълнолетие деца.

Действия на разпореждане най-общо са онези действия, с които се прехвърля собствеността върху имота (продажба, дарение и т.н). Към действията на разпореждане се причислява и ипотекирането на имота.

Още нещо?

Правната сигурност във връзка с прехвърляне на собствеността на недвижими имоти се гарантира и от следните документи:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Кризисно намаление до 80% Виж услугите

Над 15 000 доволни клиенти

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачевreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

4.9/5 review rating 5 от 697 в Google | 4.8/5 review rating 5 от 447 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа