Споделяме как развиваме дигитална компания в България. Учим много всеки ден. Ще учиш и ти.

Запиши се

Кратка история на БГ стартъп

От |Публикувано на: 26.04.2017|Обновено на: 14.09.2020|

Споделям кратка част от историята ни, за да покажа колко много време и труд отнема успехът и през колко трудни моменти минава абсолютно всеки един стартъп. Facebook, Slack, Airbnb, Uber, всички тези сега големи компании са минали през своята startup фаза. Развитието отнема години и много, много постоянство, за да изглеждат сега като overnight success.

Надявам се така да мотивираме повече основатели и предприемачи да не спират всеки ден да преодоляват препятствията. Startups е нещо много, много трудно. Звучи секси и привлекателно да напуснеш работата си от 9 до 17 и да започнеш собствен бизнес. Това начинание обаче е 24/7/365 и е изпълнено с много стрес и препятствия.

Проблемът

През пролетта на 2013 г. с Мариела за пореден път ни блъсна бюрокрацията във всичко правно – в бизнеса и администрацията. По това време заемах позицията изпълнителен директор на Ийт Уел АД – компания, занимаваща се с обществено хранене и износ на вино в Азия. Съчетавах и ръководството на pravatami.bg – сдружение с нестопанска цел и мисия да разкодира законите на разбираем език. Мариела, от своя страна, полагаше основите на софийския офис на семейната си 20-годишна компания за търговия с тениски и ситопечат.

И в работата на двама ни бюрокрацията беше нетърпима! И като допълнение – правните услуги бяха скъпи и привилегия за богати. Виждаше се не само при нас, но и при всички хора около нас и хилядите потребители на pravatami.bg. Аз съм с правно образование, но и огромен tech запалянко. Попитах Мариела какво мисли да алгоритмизираме голяма част от правните процедури. Тя се запали веднага. В следващите дни и седмици не спирахме да мислим за това, да дебатираме, да кроим планове.

Първи стъпки

Дългосрочната визия: автоматизираме и технологизираме правни документи и процедури > предоставяме тази технология на адвокати > те пестят време и това води до добри цени за клиентите > клиентите са щастливи, защото няма бюрокрация, има правна сигурност – бързо, лесно и на добра цена > адвокатите са щастливи, защото имат клиенти > ние сме щастливи, защото живеем в по-добре организирана държава.
Тази визия не се е променила и до днес. Компанията ни премина през всички етапи на развитие по-горе.
Обратно към началото. Решихме да тестваме хипотезите си за решаване на проблема с бюрокрацията и скъпия достъп до правна сигурност. Направихме MVP (и двамата сме почиталите на Lean Startup методологията). Заедно работихме по бизнес моделирането на всички канали. Аз поех изработката на сайта и правната част. Тя пое първоначалното програмиране на моите правни алгоритми. Тогава “автоматизирането” се правеше от нея на ръка. На този етап не искахме да инвестираме време и средства в софтуер, който никой няма да използва.
Кръстихме компанията LEXPERT. В търсене на кратко и звучно име, което има експерт и е свързано с право (lex). Запазихме lexpert.bg и име на фирма “Лексперт”, което по-късно използвахме за търговското ни дружество.

Да, направихме Minimum viable product (MVP), но много внимавахме да не е прекалено Minimum. Вложихме няколко месеца време и много страст да направим страхотен и полезен MVP. Сайтът имаше налични около 10-на популярни документа в ежедневието – готови за ползване. Плюс още толкова в разработка. Пуснахме Alfa версия на рожденния ми ден, на 09.08.2013 г. Малко по-късно пуснахме и Beta, като заредихме AdWords реклама, за да тестваме интеракция с реални потребители.
Потребителите в България до този момент не бяха попадали на уеб базирана система, която им генерира персонализиран документ след интерактивно интервю на сайта. Всички потребители бяха blown away от това колко бързо и лесно получават страхотен правен документ. Получавахме страхотни обратни връзки, а най-оборотен документ беше Договор за наем на имот.

Развръзката

Всичко това беше достатъчно, за да продължим да работим по бизнеса на пълни обороти. Пуснахме обява за софтуерен екип в тогавашния elance.com. Намерихме страхотен разработчик в Румъния, с който направихме първата напълно автоматизирана версия на продукта ни.
След това започна голямото разработване на правни алгоритми и “напомпването” им с технология. Първо се заехме с процеса по регистрация на фирма. Направихме алгоритъма за документите и намерихме адвокат, който след това да ги преглежда и да ги входира в Търговския регистър. Парите, които можехме да си позволим за адвоката бяха малко, но адв. Борисова много ни се радваше на идеята и искаше по-скоро да помогне.
Пуснахме опцията за Регистрация на фирми в началото на Януари 2014 г. и на третия ден имахме първия платил клиент – Владимир Иванов (неговата препоръка след успешната регистрация е на сайта и до ден-днешен).
В следващите месеци съдействахме на българските предприемачи да стартират бизнес без бюрокрация и на добра цена. Разработвахме нови документи, подобрявахме софтуера си (започнахме да работим и с разработчици от Пакистан, които надградиха технологията ни.). Бяхме аз и Мариела, а адв. Борисова поемаше след алгоритъма – “човешкото и правно” око върху документите и входирането в Търговски регистър.
През юни 2014 с Мариела преценихме, че е време да наемем първите хора извън нас в екипа. Започна хедхънтингът и месец по-късно приехме в екипа Никола Пенчев (днес ключова фигура в екипа – водещ операции и мениджър клиенти) и Николай Колев (в края на 2015 пое в посока адвокатска кариера).
Така с новите попълнения започнахме плавно да вдигаме оборотите на работа. Плавно, защото нямахме възможност да си позволим заплащане на пълен работен ден, т.е. те имаха и странични занимания.
През октомври 2014 баща ми Нейко Ненов се разболя от онкологично заболяване и в семейството ни започна динамична битка за живот. Прекарахме 3 месеца в Германия. В този труден период момчетата и Мариела държаха компанията над водата, а аз им съдействах с по 1-2 часа на ден (след кошмарите в болницата).
Декември 2014 аз и семейството ми се прибрахме в България. За съжаление в много тежко състояние – от интензивното там в интензивното във ВМА.
С Мариела решихме, че ще продължим да развиваме компанията въпреки най-трудния момент в живота ни. Намерихме офис помещение където да се базираме 4-та от екипа и от 02.01.2015 започнахме да работим по Advokatami.bg – пълната реализация на спомената по-горе визия, стъпваща върху инерцията на Lexpert.bg.
Всеки божи ден ритъмът беше следният: сутрин офис > следобед болница > вечер офис. Стремях се да прекарвам повече време с баща си, но интензивното отделение не позволява нон-стоп свиждания, а и състоянието му беше много тежко. Работата по Advokatami.bg тогава ме пренасяше в съвсем различен и хубав свят, това беше моят изход от кошмара.
На 28.01.2015 баща ми почина. Отдадох се на грижи за майка ми и седмица по-късно бях отново в офиса. Ежедневието в следващите месеци: внимание към майка > офис > внимание майка.
Въпреки огромния кошмар в семейството, работата по Advokatami.bg напредваше. Това е благодарение на страхотния ни екип и наличието на силна мисия.
На 17.02.2015 г. официално пуснахме Advokatami.bg – технологична компания в правния сектор с мисия да иновира и подобрява бизнес процеси по направление право, счетоводство, администрация и други бизнес дела.
Всички наши показатели за успех започнаха да се покачват на седмична и месечна база. (не спират и до днес).
През юли 2015 привлякохме поредната ключова фигура в екипа ни Цветан Цаков (днес web и SEOM инженер).
Работихме здраво и упорито. Имахме офис за сбирки, но цялата ни организация беше дистанционно базирана – работихме в облака и нямаше значение кой-къде се намира.
Това позволи на Мариела да преследва магистратура по социално предприемачество в Сан Франциско, Калифорния. Приеха я със стипендия и на 11.09.2015 подпалихме за Силициевата долина.
Прекарахме 1 година там и това беше най-продуктивния и успешен период за компанията. Мариела прилагаше всичко научено директно при нас. Аз се базирах в местния WeWork офис и оттам управлявах компанията. Средата в Сан Франциско (и Долината като цяло) е много приветстваща за нови хора. Направих страхотни контакти бързо, не спирах да се уча от всички основатели, предприемачи, инвеститори, бизнес ангели, growth hackers и други хора, с които се срещах и работих там.

Газ до дупка!

Растежът ни от 2015 продължи, а през 2016 започна да се случва с много големи темпове.

Растежът в приходите ни позволи да наемем нови хора и да продължаваме да развиваме настоящи и нови продукти. В допълнение към правния бизнес успяхме да създадем и счетоводен бизнес, а преди 3 месеца успешно сляхме счетоводния си бизнес със счетоводна кантора. В екипа ни към днешна дата има 13 мотивирани таланти. Работим с мрежа от над 30 адвоката, които съдействат на клиентите ни. Притежаваме 100% от компанията си, нямаме инвеститори и сме печеливша компания. Растем органично без външни инвестиции.
Ако си дочел до тук, то стартъп темата ти е интересна. Ако искаш да се развиеш в тази посока – виж как можеш да се присъединиш в екипа ни.
Ако тази статия ти е била полезна – сподели я с приятели, за да бъде полезна и на тях.

За автора: Станимир Ненов

Станимир Ненов
Основател и предприемач. Радвам се, ако успявам да създавам полезни неща. Помагам и на други да създават. Повече на www.nennoff.com