Заповед на работодателя за отмяна на уволнение

Отмяна на наложено дисциплинарно наказание - уволнение от работодателя по реда на чл. 344, ал. 2 от КТ.

абонамент: вземи безплатно този и още 100 документа за бизнес и лични нужди. Абонаментът струва 99 лв. / година и включва още: светкавично бързо обслужване от персонален адвокат, достъп до мрежа от препоръчани адвокати, безплатен достъп до базата ни данни с документи и редица големи отстъпки. Добави Premium или научи повече

Цена: 0 лв.
Време: 2 мин.

Налагането на дисциплинарно наказание – уволнение е един от способите за прекратяване на трудово правоотношение. Когато обаче работодателят все пак прецени, че то е неправилно и наложено несправедливо, той може по своя инициатива да го отмени.

Използвай Заповед за отмяна на дисциплинарно наказание - уволнение, ако:

  • си наложил дисциплинарно наказание – уволнение на свой работник или служител и
  • искаш да го отмениш по своя инициатива.

Важно!

  • Заповедта, с която е наложено дисциплинарното наказание – уволнение не трябва да е оспорена от служителя по съдебен ред. В противен случай работодателят губи правото си да отмени уволнението.
  • Ако наложеното наказание е влязло в сила и работникът реално е останал без работа преди то да бъде отменено, работодателят дължи обезщетение по чл. 225 от Кодекса на труда за периода на оставане без работа, но не повече от 6 месеца.

Допълнителна важна информация

Кодексът на труда не уточнява изрично по какъв начин следва да се отмени едно вече наложено дисциплинарно наказание – уволнение. Една нова нарочна заповед е удачен вариант, чрез който да бъде отменена първоначалната заповед за уволнение и така уволненият да бъде възстановен на работа. Като всяка друга заповед, и настоящата трябва да бъде връчена на служителя.

Още нещо?

Ако пък следващия път ти се наложи да уволниш някого, то не пропускай Заповед за налагане на дисциплинарно наказание – уволнение. Няма спор, че уволнението трябва да е законно и бизнесът ти да е правно подсигурен.

Над 7000 доволни клиенти

5.0/5 review rating 5 от 534 в Google | 4.9/5 review rating 5 от 401 във Facebook | Виж всички

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчев

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

Advokatami.bg е отразен в медиите: Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа