Мениджърски (импресарски) договор

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Този документ все още не е публикуван.Свържи се с наш адвокат и ще го изработим специално за теб.Изпрати запитване

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Въведение

В съвременния шоубизнес успехът на един артист зависи не само от неговия талант и умения, но и от неговия мениджър (импресарио). Мениджърът е физическо лице, което съветва, консултира и направлява кариерата на артиста и управлява неговите бизнес дела срещу възнаграждение. Той притежава необходимите връзки и познанства, чрез които осигурява участия, интервюта и всякакви други изяви, които спомагат за популяризирането на артиста. Отношенията между артист и мениджър обаче трябва да бъдат добре правно подсигурени. Това ще гарантира дълготрайни отношения между страните, от които те ще черпят взаимна изгода.

Използвай Мениджърски (импресарски) договор, ако:

  • Ти си артист и търсиш човек със знания и опит в сферата на шоубизнеса, който да спомогне за твоето творческо израстване.
  • Ти си мениджър и искаш да спомогнеш израстването на един артист чрез познанията, които имаш.
  • Искаш договорът, който сключваш да бъде ясен с точно регламентирани права и задължения за двете страни.

Важно!

  • Законът не поставя изисквания за формата на договора, но с оглед правната сигурност е желателно той да бъде сключен в писмена форма.
  • Мениджърският (импресарският) договор не е трудов договор. Това означава, че отношенията, които възникват между страните не са трудови с произтичащите от това последици. Правата и задълженията се уреждат свободно между страните, като не е необходимо те да се съобразяват с изискванията на Кодекса на труда във връзка с минимално възнаграждение, работно време, отпуски и т.н.

Какво задължително се включва в Мениджърски (импресарски) договор

  • Основното, което страните уговарят са отношенията между тях, които възникват по повод на извършваната от артиста дейност – договорите, които следва да бъдат сключвани от мениджъра, изявите, които той трябва да уреди за артиста и други подобни. Уговаря се съответно и възнаграждението, което следва да се изплати на мениджъра за извършваната от него работа.
  • Страни по договора са артистът и мениджърът. Съгласно чл. 74 от Закона за авторското право и сродните му права артист-изпълнител е лицето, което представя, пее, свири, танцува, рецитира, играе, режисира, дирижира, коментира, озвучава роли или изпълнява по друг начин произведение, цирков или вариететен номер, номер с кукли или фолклорна творба. Съответно всеки човек, който самостоятелно или в група извършва някоя от посочените дейности, може да сключи такъв договор. Мениджър може да бъде както човек, така и фирма, която предоставя услуги по популяризиране на артисти.
  • Правата и задълженията на страните са свързани с извършване на уговорените в договора действия по популяризиране на артиста и заплащане на съответното възнаграждение.
  • Срокът на договора следва да се уговори между страните. Законът не поставя изисквания за неговата минимална или максимална продължителност.

Допълнителни уговорки в Мениджърски (импресарски) договор

В допълнение към основните клаузи ще имаш възможност да добавиш допълнителни уговорки, свързани например с избора на репертоар на артиста и това кой ще го определя. На следващо място ще можеш да уговориш допълнителни права и задължения на страните във връзка с отделни изяви на артиста и възможността за отказ от участие.  Не на последно място ще можеш да предвидиш неустойка в случай на неизпълнение на договора и клаузи за разрешаване на евентуално възникнали съдебни спорове.

Още нещо?

Ако вече имаш подобен договор, но е необходимо да предоставиш допълнителни права на своя мениджър, защо не погледнеш Мениджърско (импресарско) пълномощно?

В допълнение към темата тези няколко документа може също да ти бъдат полезни:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимироваreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа