Молба за отпуск за обучение

Молба за отпуск в хипотезата на чл. 169 ал. 1 от Кодекса на труда.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Този документ все още не е публикуван.Свържи се с наш адвокат и ще го изработим специално за теб.Изпрати запитване

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Въведение

Кодексът на труда дава изключително широка закрила на работниците и служителите във връзка с тяхно обучение в учебно заведение. Едно от тези права е свързано с използването на т.н. отпуск за обучение. Той може да се използва от всеки служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя. За да бъде използването обаче законосъобразно, трябва да се спазят някои по-специфични изисквания на закона.

Използвай Молба за отпуск за обучение, ако:

  • Искаш да получиш съгласие от работодателя за използване на платен годишен отпуск във връзка с обучението ти в дадено учебно заведение.

Важно!

  • За да използва правото си на платен годишен отпуск, служителят следва да получи изрично писмено съгласие от работодателя за това.
  • Този отпуск е независим от останалите видове отпуски и може да се ползва без значение от наличието или липсата над други видове отпуски.
  • Това е отпуск, който може да се използва наведнъж или на части, като се използва за посещение на присъствените занятия, подготовка и явяване на изпити и т.н.

Допълнителна важна информация

Размерът на отпуска във връзка с обучението в учебно заведение е определен в чл. 169 ал. 1 от Кодекса на труда. Съгласно него всеки работник или служител има право на 25 дни платен годишен отпуск за всяка учебна година. Ако обаче служителят повтаря определена година поради неуважителни причини, за следващата учебна година той няма право на този отпуск.

Още нещо?

Правната сигурност във връзка с правото на отпуск за обучение се покрива и от следващите няколко документа:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Над 17 000 доволни клиентиreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчев

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа