Заповед за въвеждане на непълно работно време от работодателя

Въвеждане на непълно работно време по инициатива на работодателя по реда на чл. 138а от КТ.
Цена: 3.99 лв. (безплатно с - виж как)
Време за попълване и сваляне: 5 мин.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Когато в едно предприятие има трайно намаляване на работата, работодателят има възможността да въведе непълно работно време, вместо например да съкращава работници. Това е едно право, което е уредено в чл. 138а от Кодекса на Труда и дава адекватна закрила както на работодателя, така и на работниците.

Използвай Заповед за въвеждане на непълно работно време, ако:

  • Ти си работодател и е налице трайно намаляване на работата в твоя бизнес.
  • Не искаш да съкращаваш работници, но искаш да намалиш разходите си за възнаграждения.

Важно!

  • Заповедта за установяване на непълно работно време следва да бъде издадена в срок не по-късно от 10 работни дни преди датата на преминаване към непълно работно време.
  • Непълно работно време може да бъде въведено за не повече от 3 месеца в рамките на една календарна година.
  • Работодателят трябва да извърши предварително съгласуване с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите.
  • Продължителността на въведеното непълно работно време не може да бъде по-малка от половината от законоустановената продължителност за съответната длъжност.

Допълнителна важна информация

За да бъде издадената заповед за въвеждане на непълно работно време законосъобразно, работодателят трябва предварително да проведе съгласуване за това с представителите на синдикалните организации и на работниците в предприятието. Ако бъде постигнато съгласие, същото трябва да бъде оформено в нарочен констативен протокол или друг документ, за да бъде достоверно и да може да бъде предявено при поискване. От своя страна самото издаване на заповедта не е достатъчно за въвеждането на непълно работно време – тя трябва да бъде връчена на засегнатите работници.

Още нещо?

Щом се интересуваш от документи, свързани с установяване и изменение на работното време, може би следващите няколко документа също ще ти бъдат полезни:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Над 17 000 доволни клиентиreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчев

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа