Заповед за въвеждане на непълно работно време от работодателя

Въвеждане на непълно работно време по инициатива на работодателя по реда на чл. 138а от КТ.

абонамент: вземи безплатно този и още 100 документа за бизнес и лични нужди. Абонаментът струва 99 лв. / година и включва още: светкавично бързо обслужване от персонален адвокат, достъп до мрежа от препоръчани адвокати, безплатен достъп до базата ни данни с документи и редица големи отстъпки. Добави Premium или научи повече

Цена: 0 лв.
Време: 5 мин.

Когато в едно предприятие има трайно намаляване на работата, работодателят има възможността да въведе непълно работно време, вместо например да съкращава работници. Това е едно право, което е уредено в чл. 138а от Кодекса на Труда и дава адекватна закрила както на работодателя, така и на работниците.

Използвай Заповед за въвеждане на непълно работно време, ако:

  • Ти си работодател и е налице трайно намаляване на работата в твоя бизнес.
  • Не искаш да съкращаваш работници, но искаш да намалиш разходите си за възнаграждения.

Важно!

  • Заповедта за установяване на непълно работно време следва да бъде издадена в срок не по-късно от 10 работни дни преди датата на преминаване към непълно работно време.
  • Непълно работно време може да бъде въведено за не повече от 3 месеца в рамките на една календарна година.
  • Работодателят трябва да извърши предварително съгласуване с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите.
  • Продължителността на въведеното непълно работно време не може да бъде по-малка от половината от законоустановената продължителност за съответната длъжност.

Допълнителна важна информация

За да бъде издадената заповед за въвеждане на непълно работно време законосъобразно, работодателят трябва предварително да проведе съгласуване за това с представителите на синдикалните организации и на работниците в предприятието. Ако бъде постигнато съгласие, същото трябва да бъде оформено в нарочен констативен протокол или друг документ, за да бъде достоверно и да може да бъде предявено при поискване. От своя страна самото издаване на заповедта не е достатъчно за въвеждането на непълно работно време – тя трябва да бъде връчена на засегнатите работници.

Още нещо?

Щом се интересуваш от документи, свързани с установяване и изменение на работното време, може би следващите няколко документа също ще ти бъдат полезни:

Над 7000 доволни клиенти

5.0/5 review rating 5 от 534 в Google | 4.9/5 review rating 5 от 401 във Facebook | Виж всички

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачевreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

Advokatami.bg е отразен в медиите: Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа