Констативен протокол за установяване на вреди, причинени от служител

Необходима предпоставка за налагането на имуществена отговорност.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Този документ все още не е публикуван.Свържи се с наш адвокат и ще го изработим специално за теб.Изпрати запитване

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR

Въведение

В бизнеса не са рядкост ситуациите, когато даден служител причинява вреди на твоята фирма. В повечето случаи служителят не ги желае, но поради разсеяност, несериозно отношение към работния процес или други подобни, вредите все пак настъпват. Например, поради неправилна работа с някоя машина, разваля продукцията и тя става негодна за продажба. В тези случаи е добре виновният да понесе последиците от своето поведение, а именно да му бъде потърсена отговорност. За да бъдат наложените мерки обаче законосъобразни, фактът на причиняване на вреди следва да бъде изрично установен.

Използвай Констативен протокол за установяване на вреди, причинени от служител, ако:

  • Някой от твоите служители е причинил вреди на бизнеса ти.
  • Искаш да наложиш ограничена имуществена отговорност на служител.

Важно!

  • Констативният протокол е необходима предпоставка, за да може работодателят да издаде заповед за налагане на ограничена имуществена отговорност.
  • Ограничената имуществена отговорност представлява обезщетяване на работодателя за вреди, които са причинени поради небрежност. Ако вредите са причинени умишлено, се налага пълна имуществена отговорност. Най-честата хипотеза на обезщетяване е чрез удръжки от възнаграждението на виновния работник.
  • За да се наложи имуществена отговорност на служителя, е необходимо да бъде установена причинно-следствена връзка между действията на служителя и причинената вреда. Например ако служителят е забравил компютъра включен, имало е буря и той е изгорял поради токов удар, не бихме могли да говорим за връзка между двете неща. Ако обаче служителят е изключил компютъра директно от контакта, в резултат на което се е получил токов удар и компютърът е изгорял, тогава той ще трябва да обезщети работодателя.

Допълнителна важна информация

Препоръчително е при съставяне на протокола в него да бъде включено максимално много количество информация по отношение на причинената вреда. Това се отнася до мястото, часът и обстановката, при която е извършено нарушението. Желателно е да бъдат описани и всички доказателства, които сочат към причинената вреда. Не на последно място е добре да бъде описана и самата вреда и нейният размер.

Още нещо?

Законосъобразните актове на един работодател са от изключително значение. Ето няколко най-често срещани:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Нова книга: Правна сигурност за стартиращия бизнес. Научи повече

Над 15 000 доволни клиенти

4.9/5 review rating 5 от 678 в Google | 4.9/5 review rating 5 от 438 във Facebook | Виж всички

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Ивановаreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа