Молба за напускане на работа по взаимно съгласие

Начало на най-лесния начин за прекратяване работа
molba-za-napuskane-na-rabota
Цена: 3.99 лв. (безплатно с - виж как)
Време за попълване и сваляне: 3 мин.

Изготвени и поддържани актуални от адвокати

4 години над 20 хил. българи ползват документите ни

Строго пазим и съхраняваме лични данни, въвели сме GDPR


Бърза консултация от специалист за прекратяване на трудово правоотношение.
Цена: 10 лв. | Срок: 24 часа. | Поръчай

Когато служител и работодател желаят да прекратят трудовото правоотношение помежду си, те могат да направят това по взаимно съгласие. Вариантите за това са два. Първият е по инициатива на служителя, т.е. с подаване на молба за напускане. Когато работодателят получи молба за напускане, той може да я приеме в писмена форма, с което трудовият договор се прекратява. Възможно е страните да подпишат и споразумение за прекратяване, в което да уговорят различни условия от посочените в закона. Вторият вариант е прекратяването на договора да стане по инициатива на работодателя. В този случай не се използва молба за напускане, а предложение за прекратяване. Ако служителят приеме, той има право да получи обезщетение в размер не по-малко от стойността на четири месечни заплати.

Често имаме правo на редица привилегии и обезщетения. Преди да заявя намерението си пред работодателя най-важното нещо е да консултирам стратегията си с опитен адвокат на тема трудово право. Мога да направя това много бързо и лесно на тази страница.

Използвай Молба за напускане, ако:

  • Си служител и желаеш да прекратиш по взаимно съгласие трудовия си договор;
  • Си работодател и твой служител желае да напусне работа доброволно.

Важно

  • Работодателят има 7-дневен срок да приеме получена молба за напускане;
  • Ако молбата не бъде приета писмено в 7-дневен срок, счита се, че същата не е приета.

Допълнителна важна информация

Правното основание за прекратяването на трудов договор с молба за напускане е чл. 325, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда. Молбата трябва да бъде запазена от работодателя, в случай че е необходимо да се представи на компетентните органи в бъдеще. Добре е и двете страни да имат копие от изявлението на работодателя, че приема молбата. В 7-дневният срок за приемане на молбата, работодателят, не просто трябва да приеме същата, ами и да уведоми за това си решение служителят. В противен случай молбата няма да е валидно приета и това може да бъде проблем при проверка.

Още нещо

Ако ти е необходима молба за напускане, може би биха ти били полезни и следните документи:

Ползвай този документ безплатно и многократно - с абонамент. Абонаментът струва 119 лв. / година и включва достъп до цялата ни база от над 130 сигурни правни документa; включени безплатни услуги + отстъпки до 50% и бързо правно обслужване.
Добави Premium
или научи повече

Над 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчев

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

review rating 5  Отлична работа и комуникация, спестихте ми време, със сигурност и нерви! Благодаря Ви! Успех!

thumb Ани Станимирова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа