Лицензи & Разрешителни Отваряне на заведение / ресторант

Адв. Никола Пенчев

Адвокат с опит в областта на корпоративното право, включително и в областта на промените в търговски дружества. Работи, също така, в сферата на интелектуалната собственост и правните проблеми в интернет.

Отваряне на заведение / ресторант

Как да отворя заведение за хранене?

Заведение за хранене може да се отвори под различна форма – ресторант, бистро, закусвалня, будка за закуски и други. За да се отвори който  и да е от тези видове заведения за хранене, трябва да можем да отговорим на редица изисквания както и да преминем през някои законови процедури. Основните от тях са:

 • Да се покрият изисквания към сградата и помещенията
 • Регистрация на обект с обществено предназначение
 • Регистрация на работно време
 • Въвеждане на правилата за безопасност на храните

Изисквания към сградата и помещенията

Помещението, което смятаме да ползваме за ресторант или друго заведение, може да бъде наше собствено или взето под наем. Ако нямаме собствено помещение, наемането на обект, който вече веднъж е минал през необходимите процедури, значително ще ни улесни. Правото на ползване или на собственост, трябва да се докаже с представянето на договор за наем, нотариален акт или друг подобен документ.

Ако имотът не е бил вече ресторант или друго заведение, ще трябва да се извърши преустрояване на имота. За целта трябва да се изготви архитектурен проект.

Регистрация като обект с обществено предназначение

По-голямата част от бизнес дейностите изискват регистрация на обекта в регистъра на обектите с обществено предназначение. Тази регистрация се извършва към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) по мястото на обекта.

За да се направи успешно вписването в регистъра, обектът трябва да отговаря на здравните изисквания.

Регистрация на работно време

Регистрацията на работно време за ресторант или друго заведение се извършва към общината, като всяка община може да въведе свои специфични изисквания. Задължението за регистрация на работно време възниква от момента на започване на дейността. Срокът за регистрирането е между седмица и месец.

Безопасност на храните в ресторантите

Осигуряването на безопасността на храните е от най-трудоемките процедури при отварянето на заведение.

За да се премине успешно процедурата, помещението трябва:

 • да отговаря на санитарно-хигиенни изисквания;
 • да има разработена технологична документация за групите храни, които ще се продават в обекта;
 • да има въведени добри практики за производство и търговия с храни и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP) или система за управление на безопасността на храните.

Категоризация на обекта

След като сме приключили с гореописаните процедури следващата стъпка е да категоризираме обекта. В зависимост от броя на звездите, които ще получи нашия ресторант зависят и много от изискванията. Категоризацията се извършва от Агенцията по туризма.

Колко време отнема отварянето на ресторант?

Времето за отваряне на заведение за хранене зависи изключително много от броя на процедурите, през които трябва да се премине. Ако може да се използва помещение, което вече веднъж е минало през процедурите, целият процес ще е значително по-бърз. Тук може да намерите ориентировъчните срокове за отделните процедури:

 • Процедура пред Регионална здравна инспекция (РЗИ) – около 6 седмици;
 • Процедура пред Българска агенция по безопасност на храните – около месец;
 • Пред Агенция по туризма – около месец;
 • Пред общината за регистрация на работно време – около седмица;

Колко струва отварянето на заведение за хранене?

Разноските по отварянето на заведение за хранене също зависят от броя на процедурите, които трябва да се извършат. Тук можете да видите таксите по отделните процедури:

 • Процедура пред Регионална здравна инспекция (РЗИ) – няма такса;
 • Процедура пред Българска агенция по безопасност на храните – 34 лв.;
 • Пред Агенция по туризма – между 150 и 2000 лв. в зависимост от броя на местата в заведението;
 • Пред общината за регистрация на работно време – няма такса;

Ние можем да бъде полезни при отваряне на заведение / ресторант

Направи запитване за оферта с цена и срокНад 17 000 доволни клиентиreview rating 5  Прекрасно обслужване. Спестяват часове, дни и стотици левове за адвокатски услуги. Ползвам ги постоянно.

thumb Мирослав Запорожанов

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

review rating 5  Силно препоръчвам сайта, ако имате нужда от консултация или вид документ. На мен ми свърши идеална работа.

thumb Васил Гачев

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа