Лицензи & Разрешителни Отваряне на магазин

Адв. Никола Пенчев

Адвокат с опит в областта на корпоративното право, включително и в областта на промените в търговски дружества. Работи, също така, в сферата на интелектуалната собственост и правните проблеми в интернет.

Отваряне на магазин

Как да си отворя магазин?

Отварянето на магазин може да се окаже далеч по-трудна задача, отколкото изглежда на пръв поглед. В зависимост от предлаганите в магазина стоки, може да се изискат и допълнителни разрешения. Такива са необходими при:

  • Продажба на цигари
  • Продажба на алкохол

Какви са изискванията за отваряне на магазин?

Основните изисквания при отварянето на магазин са относно статута на помещенията. Може да се отвори магазин както в наша собствена сграда, така и в помещение под наем. Най-лесният вариант е да наемем помещение, което вече е било ползвано като магазин и отговаря на изискванията на закона.

Ако обектът не е бил регистриран за обществено ползване, трябва да преминем през процедура пред Регионална здравна инспекция (РЗИ). В зависимост от местоположението на имота се определя пред коя РЗИ ще подадем документите. Всяка регионална здравна инспекция може да въвежда и собствени правила.

Изисквания за безопасност на храните

Освен това трябва да регистрираме магазина и към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). За целта трябва да се определи какъв тип храни ще се продават в магазина и да се спазят съответните изисквания за безопасност. Прави се проверка на място, с която се установява дали магазинът отговаря на изискванията.

Колко време отнема да си отворя магазин?

Колко време ще продължат всички процедури по отварянето на магазина зависи от:

  1. Дали има вече регистрирано търговско дружество – виж как да регистрираш фирма бързо и лесно.
  2. Дали обектът вече е регистриран веднъж като магазин.
  3. Дали ще се продават алкохол и цигари.

Разрешението от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) се издава в срок от 30 дни. Регистрацията на обекта за обществено предназначение отнема около 6 седмици.

Колко струва да си отворя магазин?

Както стана ясно, броя на процедурите може да варира според обстоятелствата. Държавните такси пред институциите са:

  1. Пред БАБХ – 34 лв.
  2. Пред РЗИ – няма

За цена относно цялостно съдействие в хода на процедурата и съставяне на необходимата документация е нужно само да се свържеш с нас.

Ние можем да бъде полезни при отваряне на магазин

Направи запитване за оферта с цена и срокНад 17 000 доволни клиенти

review rating 5  Няколко услуги имам извършени през Адвоката Ми и съм изклюително доволна от обслужване - бързо, лесно и коректно!

thumb Маргарита Ангелова

review rating 5  Изключително бързо и лесно изготвих договор за паричен наем, следвайки стъпките в сайта. Много благодаря за съдействието!

thumb Мартин Калчев

review rating 5  Много сме доволни, два пъти работим с Вас и Ви благодарим за професионализма и бързината, с която работите!

thumb Ванина Иванова

4.9/5 review rating 5 от 755 в Google | 4.7/5 review rating 5 от 370 във Facebook | Виж всички

Advokatami.bg е отразен в медиите
Bulgaria ON AIR Вестник 24 часа