Ресурси за извънредното положение

Във връзка с опасността от разпространение на вируса COVID-19 в България бе въведено извънредно положение със закон, който влезе в сила със задна дата от 13.03.2020 г. С цел да помогнем на бизнеса и на гражданите при справяне с правните предизвикателства от бурното законотворчество във връзка с извънредното положение, ние в Advokatami.bg събрахме на едно място полезни документи, услуги и информация.

Ресурси за бизнеса

Приетите мерки във връзка с извънредното положение оказват своето влияние върху икономиката и особено върху малкия и среден бизнес. Ето някои ресурси, които могат да бъдат полезни в тази връзка.

Статии от нашия блог

Накратко за компенсациите за запазване на заетостта – “мярка 60/40”
Мярката за подкрепа на бизнеса бе приета на 31.03.2020 г. Работодателите могат да кандидатстват по нея до 21.04.2020 г.

Отмяна на пътувания от туроператори заради извънредното положение и COVID-19
Туризмът е най-засегнатият сектор от мерките във връзка с извънредното положение. Ето какви са правомощията на Туроператорите.

Неизпълнение на задължения в рамките на извънредното положение относно COVID-19
Законът за извънредното положение предвижда отпадане на негативните последици при неизпълнение на парични задължения – лихви, неустойки и други.

Съвети за дистанционна работа
Нашият екип работи дистанционно много преди извънредното положение. Тук споделяме нашия опит.

Ресурси за работодатели

Законът за извънредното положение даде много временни правомощия на работодателите, които изпитват затруднение в своя бизнес. Ето най-важните от тях:

Статии от нашия блог

Правомощия на работодателите във връзка с извънредното положение
Прекратяване на работа, установяване на непълно работно време, предоставяне на ползване на платен и неплатен отпуск. Тук сме разгледали вариантите за реакция от страна на работодателя при намаляване на работата във връзка с извънредното положение.
Права на работниците през време на извърнедното положение (COVID-19)
Размер на трудовото възнаграждение, безопасни условия на труд, правото на платен и неплатен годишен отпуск, право на обезщетение за безработица

Ресурси за граждани

Във връзка с наложеното извънредно положение гражданите някои граждански права бяха временно суспендирани. От друга страна наложените мерки, предизвикали икономически проблеми за бизнеса, налагат някои работодатели да направят съкращения в своите предприятия. В тази връзка предлагаме следните полезни ресурси за граждани:

Статии от нашия блог

Права на работниците през време на извърнедното положение (COVID-19)
Размер на трудовото възнаграждение, безопасни условия на труд, правото на платен и неплатен годишен отпуск, право на обезщетение за безработица.

Свободно движение на гражданите по време на извънредно положение
Тук ще обърнем малко внимание на това кое е позволено и кое – забранено във връзка с правото ни да се предвижваме свободно.

Онлайн консултация с адвокат

Ако имаш нужда от правна помощ от адвокат във връзка със своите права и задължения, през време на извънредното положение, можеш да отправиш своето запитване за платена консултация тук.

Свържи се лесно с адвокат